Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România schimbă 'filozofia' în privința împrumuturilor! Cum vrea PSD să îndatoreze țara la străini în următorii ani

Atlantic Council
eugen teodorovici

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, la Bistrița că România se va împrumuta în continuare, dar va schimba, din a doua parte a anului „filozofia” după care se vor face împrumuturile externe, pentru a putea impune costul, informează Mediafax.

Citește și: Reacție EXPLOZIVĂ a avocatului Toni Neacșu, după cererea DNA de preschimare a termenului în dosarul lui Liviu Dragnea

Eugen Teodorovici a declarat, joi, într-o conferință de presă, că România se va împrumuta în continuare pentru că așa funcționează totate economiile din lume, însă din a doua parte a anului va fi schimbată „filozofia” după care se vor face împrumuturile externe, urmând ca țara să nu se mai împrumute pentru anul în curs, ci pentru anii care vor urma.

„Da, România se va împrumuta ca orice altă țară din lume. România se împrumută în baza unei strategii pe care o prezintă la începutul fiecărui an în mod public, deci nu este niciun secret. Fiecare investitor posibil, fiecare cetățean cunoaște exact care este nivelul de îndatorare, dar și de împrumuturi pentru România într-un an de zile. (...)

România se va împrumuta pentru că acesta este mersul oricărei economii din lumea aceasta. Costurile nu sunt mai mari în cazul României față de alte state și un lucru foarte important: România în acest an va schimba logica pe datoria guvernamentală. În următoarea emisiune pe care România o va face în piețele externe ne vom asigura exact necesarul de finanțare pe acest an. Din a doua parte a anului ne vom finanța așa cum vrem noi și vom impune costuri în piață pentru anul viitor. (...) Noi trebuie să schimbăm filozofia aceasta și să ne împrumutăm deja pentru anii care urmează pentru că o putem face la costurile pe care le vrem noi, ca țară. Atunci când vrem să ne împrumutăm o facem doar dacă costul oferit este cel care ne convine”, a declarat Eugen Teodorovici, întrebat dacă România se va mai împrumuta din fonduri externe.

Citește și: Donald Trump a crezut că este TERMINAT: 'Este teribil! Acesta este sfârşitul preşedinţiei mele' - A încercat DEMITEREA procurorului Robert Mueller

Ministrul Finanțelor Publice a mai spus că în acest an România se va împrumuta pentru a acoperi partea de deficit bugetar, care este de 28 de miliarde de lei și că are și foarte multe scadențe. „România are un deficit estimat undeva la 28 de miliarde de lei pe care și-l asumă dar are și foarte multe scadențe care an de an se ating și pentru care trebuie să asiguri partea de finanțare fie în lei, fie în euro, fie în altă monedă în care te-ai împrumutat și România a făcut-o la costuri mai mici decât alte state”, a mai spus ministrul. Totodată, Teodorovici a mai spus că România, la ultima sa emisiune, când a ieșit în piețele externe, a avut foarte mulți investitori din America și Marea Britanie.

Citește și: Andrei Pleșu zice, din nou, că se retrage din viața publică, după ce fiul său e implicat într-un dosar cu droguri: 'Decizia mea e un minim semn'

„România, la ultima sa emisiune, când a ieșit în piețele externe, pentru trei miliarde, știm foarte bine că au fost trei perioade de împrumut, iar eu am să fac referire la aceea de 30 de ani, cea mai lungă din istoria României de după revoluție. Asta arată ce? Că investitorii au foarte mare încredere în România. Dacă vă uitați pe structura investitorilor o să vedeți că în marea lor parte au fost din America și din Marea Britanie. Asta înseamnă că este o încredere foarte mare. Investești într-o țară pe termen lung când ești sigur că acea țară nu prezintă un risc, este logic și de bun simț chiar și pentru cei de la clasele primare”, a mai spus Teodorovici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.