Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România se scufundă financiar: Guvernele Ciucă și Ciolacu au adăugat 23 de miliarde de euro la datoria publică

geanta euro bani

Datoria publică a României a ajuns la 782 mld. lei (156 mld. euro), adică 49% din PIB-ul din ultimele patru trimestre pentru care există date. Astfel, guvernele Ciolacu şi Ciucă, care au guvernat România în 2023, au adăugat 116 mld lei (23 miliarde. euro) la datoria publică, potrivit www.zf.ro.

După moneda în care a fost contractat împrumutul, datoria în lei era de 378 mld. lei, în euro de 337 mld. lei, în dolari de 67 mld. lei şi în alte valute de 1 mld. lei.

Ca pondere în PIB, nivelul datoriei a ajuns la 49% la final de 2023. Prin comparaţie cu constrângerile europene, care prevăd o datoria maximă de 60% din PIB pentru ţările membre, nivelul de 49% nu este mare. Cu toate acestea, economiştii sunt de părere că o economia mai puţin robustă, cum este economia României, ar trebui să menţină o datorie publică mai jos, la 45-50% din PIB maxim.

În 2023, an de creştere economică, datoria ţării a crescut atât în cifre absolute, cât şi raportată la PIB, ceea ce înseamnă că îndatorarea a crescut mai repede decât economia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.