Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, sub capacitatea de testare declarată de Ludovic Orban

teste

Conform unui studiu recent realizat de Hotnews.ro, România s-ar afla cu mult sub capacitatea de testare anunțată de Ludovic Orban. Dacă premierul a lăsat să se înțeleagă că Guvernul a reușit creșterea capacității de testare la 15.000 de teste Covid pe zi, jurnaliștii au descoperit că, cel mai adesea, nu este atinsă nici măcar marja de 10.000 de teste.

De două ori mai puține teste decât a asumat Orban că se fac

Conform analizei, România a înregistrat peste 10.000 de teste doar de doua ori în ultimele 15 zile. Capacitatea de testare a ultimelor 15 zile este la o medie îngrijorătoare de 7.383 de teste pe zi, de 2 ori mai puține decât capacitatea de testare anunțată public de Ludovic Orban.Țara noastră este departe de a fi un caz ideal la acest capitol. Conform unei analize publice realizate de bbc.com, Germania a operat, în medie, 116.655 de teste pe zi. Până pe 4 aprilie, Germania realizase deja 1.3 milioane de teste. Spre comparație, România a realizat în jur de 205.000 de teste pentru depistarea persoanelor infectate cu Covid-19, de la începutul pandemiei și până astăzi.

Importanța testării

Conform experților internaționali, strategia Germaniei de a testa masiv încă de la începutul pandemiei a dat roade, asigurând posibilitatea izolării pacienților asimptomatici care ar fi răspândit virusul în comunitățile lor fără să știe. Importanța testării masive a fost subliniată și de alte state care au reușit combaterea eficientă a virusului, în condiții mult mai vitrege decât la noi, precum Japonia sau Coreea de Sud. În unele circumstanțe, capacitatea de testare a fost blocată zile în șir de probleme birocratice  minore. La Bistrița, un aparat nou de testare a fost blocat peste o săptămână din cauza unei hârtii care trebuia să fie primită de la Guvern, deși toate instituțiile sanitare competente își oferiseră deja acordul pentru funcționarea aparatului, care, colac peste pupăză, fusese deja testat cu succes.

O relaxare cu emoții

Anunțul relaxării anumitor măsuri luate de Guvern în contextul Covid-19 a fost bine primit de românii care doresc să ducă din nou o viață normală. Însă, în contextul unei rate atât de mici de testare la nivel național, riscul înregistrării unei noi creșteri a numărului de cazuri este consistent. Economia românească are nevoie de revenirea la o piață a muncii cât se poate de normală. Dar dacă ne dorim ca această revenire să fie una de durată, trebuie să ne asigurăm că avem mijloacele necesare pentru a ține pandemia sub control. Iar acest lucru va implica testări masive de populație și identificarea, la timp, a tuturor cazurilor pozitive. Dată fiind actuala rată de testare, îngrijorările nu sunt de neglijat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.