Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România vrea sancţionarea Kremlinului după moartea lui Navalnîi

libertatea.ro
Aleksei Navalnii

România susţine adoptarea unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, aplicat de către Uniunea Europeană, a declarat, duminică, pentru Agerpres, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

Şefa diplomaţiei române a participat, până duminică, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, context în care a fost anunţată de moartea disidentului rus Aleksei Navalnîi. Ea va participa, luni, la Consiliul Afaceri Externe, unde acest subiect va fi abordat.

"Lucrăm la un mesaj comun ca urmare a morţii disidentului rus", a afirmat Odobescu. Aceasta a spus că, la Munchen, "ştirea a produs emoţie şi a fost o reconfirmare a ceea ce se ştia: ceea ce poate să facă Rusia, Putin, nu numai în Ucraina, ci din păcate şi în Rusia".

"Au fost transmise condoleanţe familiei, soţia (Iulia Navalnaia - n.r.) a fost prezentă aici, a transmis un mesaj simplu şi emoţionant şi cred că este foarte important să arătăm nu numai solidaritate, dar şi să continuăm măsurile de sancţionare a Rusiei. În acest sens, se lucrează la un nou pachet de sancţiuni şi România susţine adoptarea unui nou pachet de sancţiuni", a menţionat Odobescu.

Ministrul român a subliniat că, în acest moment, discuţiile pe această temă se concentrează pe consolidarea regimului de sancţiuni. "Să vedem cum putem să ne asigurăm că ele nu sunt eludate, că nu sunt evitate de către anumite state", a completat Odobescu.

Reacții internaționale

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit vineri în închisoarea din regiunea arctică, unde efectua o pedeapsă de 19 ani.

Trupul neînsufleţit al lui Navalnîi se află la spitalul raional din oraşul Salehard din nordul Siberiei, oraş situat chiar pe linia Cercului Arctic, potrivit cotidianului independent de limbă rusă Novaia Gazeta, informează duminică dpa. Potrivit Novaia Gazeta, informatorul său a raportat vânătăi pe corpul lui Navalnîi.

Până sâmbătă nu s-a efectuat nicio autopsie pe trupul neînsufleţit al disidentului, precizează cotidianul rus care în prezent este editat din Letonia. Rudele lui Navalnîi nu au primit încă acces la trupul său neînsufleţit.

Decesul neaşteptat al lui Navalnîi, la 47 de ani, în colonia penitenciară Lupul Polar, a generat revoltă pe plan internaţional. Potrivit autorităţilor ruse, Navalnîi s-ar fi prăbuşit când făcea exerciţii în condiţii geroase şi toate încercările de a-l resuscita au eşuat.

Activişti pentru apărarea drepturilor omului au calificat moartea lui drept crimă şi decesul lui Navalnîi a generat reacţii de condamnare din partea liderilor mai multor ţări, printre care preşedintele SUA, Joe Biden.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.