Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii care au iPhone sunt ținta unor atacuri cibernetice

iphone

Utilizatorii români ai terminalelor iPhone sunt vizaţi de o campanie de înşelătorie prin intermediul browserului Safari, atenţionează, miercuri, pe propria pagină de Internet, Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Citeşte şi: MAI deschide conducta de angajări: Vrea 10.000 de oameni în structuri

"Utilizatorii români ai serviciilor Apple sunt vizaţi de o campanie de tip Scam (înşelătorie) prin intermediul browser-ului Safari. Mai precis, la deschiderea Safari, utilizatorilor li se afişează un mesaj prin care sunt anunţaţi că li se aduc acuzaţii cu privire la faptul că au 'vizualizat/stocat/distribuit materiale pornografice cu conţinut interzis', astfel că vor fi anchetaţi pentru aceste fapte şi sunt pasibili de o 'pedeapsă sub formă de privaţiune de libertate pe un termen de la 5 până la 8 ani şi/sau amendă până la 300.000 de lei", se notează în comunicarea CERT-RO.

Citeşte şi: Demisie la Antena Group: După 15 ani, pleacă din Trustul Intact

Potrivit specialiştilor, la o primă analiză a textului afişat este evident că atacatorii l-au preluat de la o altă campanie ce încerca înşelarea utilizatorilor din România, respectiv virusul Poliţia Română, adaptându-l pentru utilizatorii de terminale mobile. 'După cum se poate observa, textul este scris într-o limbă română aproximativă, cu greşeli gramaticale şi de ortografiere, cel mai probabil tradus dintr-o limbă străină cu ajutorul unor instrumente automate de traducere cum ar fi Google Translate. În plus, mesajul conţine informaţii cu privire la localizarea destinatarului telefonului, precum Ţara/Regiune (judeţ)/Oraş şi coordonate GPS. Aceste elemente au rolul de a acorda o impresie de autenticitate mesajului afişat. Utilizatorilor li se cere înaintarea unei sume de bani pentru rezolvarea problemei. Sub nicio formă nu transmiteţi suma cerută către atacatori! După cum se poate observa, aceştia doar simulează o problemă serioasă cu privire la funcţionalitatea telefonului. Atât terminalul mobil utilizat, cât şi informaţiile de pe el sunt, în continuare, în deplină siguranţă şi nu au fost compromise', se arată în informarea CERT-RO, citată de capital.

Vezi şi: Verdict CNA în cazul Antenelor după întâlnirea cu ANAF: 'Nimeni nu le-a scos cu forţa'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.