Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ȘOC în Germania, vor exploda chiriile, românii nu se vor mai putea bucura de chirii mici!

pixabay
boom
Tribunalul Constituţional a anulat reglementarea adoptată la Berlin care prevedea o plafonare a chiriilor. Acum, chiriaşii a circa 1,5 milioane de locuinţe din Berlin vor trebui să restituie chiriile îngheţate. Circa 40.000 de chiriaşi nu dispun de suma pe care ar trebui s-o restituie, riscînd să fie evacuaţi. Numai concernul imobiliar „Vonovia” şi-a anunţat chiriaşii că nu vor fi obligaţi să returneze datoriile. precizeaza RFI

În ultimii ani chiriile au explodat. Mai ales în marile oraşe germane ca Hamburg, München, Köln sau Berlin. Reglementări în vederea stopării creşterii chiriilor la nivel federal n-au dat niciun rezultat. În land-ul Berlin situaţia a devenit şi mai îngrijorătoare, datorită faptului că după 1990 concerne germane şi străine au cumpărat sute de mii de locuinţe, situate în partea răsăriteană. Odată cu privatizarea acestora au început să crească şi chiriile. Mulţi chiriaşi n-au mai reuşit să facă faţă acestei situaţii şi au fost nevoiţi să-şi caute alte locuinţe sau să plece din oraş.

-
Ridicarea permanentă a chiriilor a stîrnit numeroase proteste. O iniţiativă civică a iniţiat în acest context strîngerea de semnături în vederea unui plebiscit care urma să legifereze etatizarea unor locuinţe şi crearea de spaţiu locativ la un preţ acceptabil. Coaliţia tripartită a executivului din land-ul Berlin, compusă din reprezentanţi ai Partidului Social-Democrat, ai Partidului Ecologist şi ai Partidului Stîngii, a decis în cele din urmă, plafonarea chiriilor.

Plafonarea chiriilor, care a intrat în vigoare anul trecut, acum a fost anulată de o decizie a Tribunalului Constituţional. În decizia justiţiei se spune că reglementarea unilaterală a land-ului contravine prevederilor constituţionale în care se spune că astfel de măsuri pot fi luate doar la nivel federal. Cu alte cuvinte, o plafonare a chiriilor poate fi impusă doar în urma votului în Bundestag, în parlamentul federal, devenind lege la nivel naţional, mai mentioneaza sursa citata.

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.