Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii, dornici să învețe o limbă străină: Care sunt opțiunile preferate

dictionar

Dorința de a învăța o limbă străină este foarte răspândită printre tinerii români. Potrivit unui sondaj realizat de Eurostat în 2018, aproape 9 din 10 tineri români și-au exprimat dorința de a învăța o limbă străină, clasându-ne astfel pe locul doi în Europa la acest capitol, potrivti clubulcopiilor.ro.

Această dorință de a învăța o limbă străină nu se limitează doar la copii și tineri. Conform unui studiu publicat în 2017, doi din trei angajați români își doresc să învețe o limbă străină sau să-și îmbunătățească nivelul acesteia în scopul dezvoltării profesionale.

S-au realizat analize pentru a determina care sunt cele mai căutate limbi străine în România și dacă învățarea acestora este accesibilă în sistemul public de învățământ. Clubul Copiilor a efectuat o astfel de analiză pe baza datelor oferite de Google, cel mai popular motor de căutare din România.

Analiza a luat în considerare volumul de căutări în Google pentru cuvinte cheie precum "învață engleză", "învață franceză", "cursuri engleză" și altele similare, pe o perioadă de 12 luni (aprilie 2022 - martie 2023). Apoi, limbile străine au fost clasificate în funcție de suma totală a căutărilor pentru fiecare limbă în parte.

Această analiză ar putea oferi o imagine clară asupra preferințelor românilor în ceea ce privește învățarea limbilor străine și ar putea indica popularitatea și accesibilitatea acestora în sistemul public de învățământ.

Engleza domină în mod clar preferințele românilor în ceea ce privește învățarea limbilor străine, cu de patru ori mai multe căutări decât germana, care ocupă locul doi, și de opt ori mai multe căutări decât limba franceză.

Cu toate că România este un important membru al Francofoniei, interesul românilor pentru învățarea limbii franceze se află doar pe locul cinci în țară.

Limba germană se clasează pe locul doi în preferințele românilor. Dat fiind faptul că Germania este principalul partener economic al României, cunoașterea limbii germane oferă un avantaj real în găsirea unui loc de muncă bine plătit. De asemenea, mulți români au emigrat sau continuă să emigreze în țările vorbitoare de limbă germană, iar acest aspect se reflectă în numărul de căutări pentru cursuri de limbă germană.

Limba spaniolă conduce în preferințele limbilor latine, urmată de limba italiană și cea franceză. Limba portugheză se află la o distanță semnificativă pe locul 11. Comunitățile mari de români din Spania și Italia, precum și numărul mare de companii din aceste țări prezente pe piața din România, susțin un interes crescut pentru aceste două limbi.

Interesul pentru limba japoneză rămâne ridicat în România, fiind una dintre cele mai căutate limbi străine. Cu toate acestea, în afara câtorva mari orașe, învățarea limbii japoneze într-un cadru fizic este practic imposibilă în restul țării, dar mediul online oferă multiple oportunități care nu existau acum 5 sau 10 ani.

Limba rusă este în continuare în topul preferințelor românilor în ceea ce privește limbile slave și se situează în primele 10 preferințe, deși la o distanță semnificativă față de primele trei (există de 23 de ori mai multe căutări pentru învățarea limbii engleze decât pentru cea rusă). Interesul pentru învățarea limbii ruse a scăzut semnificativ după începerea războiului din Ucraina, conform datelor oferite de Google.

Limbile chineză și dialectele sale, cum ar fi mandarina și cantoneza, se află pe locul nouă în preferințele românilor. Cu toate că China este a doua economie globală și are o influență tot mai mare la nivel mondial, interesul românilor pentru învățarea limbii chineze rămâne scăzut și tendința căutărilor din ultimii patru ani nu indică o schimbare majoră.

Limbile nordice atrag tot mai mult românii datorită oportunităților pe care le oferă cunoașterea acestora. Limba norvegiană este cea mai căutată limbă nordică, urmată de suedeză, daneză și finlandeză. Împreună, interesul pentru limbile nordice se situează la același nivel cu interesul pentru limba rusă și turcă.

În ceea ce privește limba turcă, aceasta se află în primele 10 preferințe ale românilor, mai sus decât limba greacă, chineză sau limba arabă.

În școlile din România, engleza este limba străină predominantă și este studiată în aproape toate școlile. Conform unui raport al Institutului Național de Statistică, 87% dintre copiii din România studiază engleza ca prima limbă străină.

După engleză, franceza este cea mai frecvent studiată limbă străină în România. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, aproximativ 1,5 milioane de elevi urmează cursuri de franceză în sistemul public de învățământ. Cu toate acestea, majoritatea elevilor studiază franceza ca a doua limbă străină (69,6%), în timp ce doar 10% o studiază ca prima limbă străină.

În ceea ce privește limbile germană, italiană și spaniolă, oportunitățile de a le studia într-o școală publică sunt limitate. Doar 2% dintre elevi studiază germana ca prima limbă străină, iar alți 9% o studiază ca a doua limbă străină. Italiana și spaniola sunt studiate de doar 1% dintre copii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.