Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Romanii inselati de banci primesc ajutor de la Uniunea Europeana

bank

Romanii inselati de banci primesc ajutor de la Uniunea Europeana. Curtea de Justitie a Uniunii Europene obliga bancile sa aduca dovezi ca isi informeaza corect clientii.

Sute de romani care au contestat deja in instanta clauzele abuzive din contractele incheiate cu diverse banci sustin ca acestea sunt departe de a fi respectat aceasta obligatie a informarii corecte.

De exemplu in cazul unui credit, băncile aveau obligaţia să ofere clienţilor o simulare cu evoluţia ratei în cazul unei creşteri spectaculoase a valutei în care era luat creditul, să informeze despre variaţia dobânzii şi comisioanele percepute în caz de întârzieri.

In parcatica insa aceasta transparenta de care ar trebui sa dea dovada bancile nu este respectata.

"Nu ne-a fost oferit acel draft de contract, noi am văzut contractul în momentul semnării, când eram cu notarul, cu proprietarul apartamentului lângă noi, am avut 10 minute maxim la dispoziţie pentru studierea contractului", a declarat Ana Masoud, clienta unei bănci pentru Digi24.

Astfel de situaţii sunt motive solide pentru ca banca să fie dată în judecată, spun avocaţii. O decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene îi ajută: banca trebuie să facă dovada că a furnizat toate informaţiile obligatorii. Până acum, legea era ambiguă, iar procesele puteau fi tărăgănate pentru ca nu banca trebuia sa isi dovedeasca nevinovatia, ci clientul trebuia sa faca eforturi sa demonstreze ca a fost inselat sau dezinformat.

Reprezentanţii băncilor pretind că şi-au informat bine clienţii, dar că aceştia nu au înţeles toate riscurile.

"Aşa cum obţii un credit şi consumi, la fel de bine conştientizezi că trebuie să-l plăteşti", a declarat Florin Dănescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor pentru Digi24.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.