Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii nu vor să voteze prin corespondență

vot corespondenta

Vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Marian Muhulet, a declarat marti ca, pâna în prezent, sunt 1.007 solicitari de vot prin corespondenta si 334 de cereri pentru înfiintarea de sectii de votare la alegerile parlamentare.

'Pot sa va spun ca, pâna în acest moment, avem 1.007 solicitari de vot prin corespondenta si 334 de solicitari de înfiintare de sectii de votare si aceste 334 nu înseamna ca înfiintam trei sectii de votare, ci sunt 334 de solicitari de pe tot mapamondul. Practic nu suntem în fata faptului de a înfiinta vreo sectie de votare la solicitare, în momentul de fata. Dar datele sunt disponibile, sunt accesibile oricarui cetatean, îi încurajam pe cetateni sa faca astfel de solicitari, pentru ca dreptul lor constitutional sa fie exercitat în conditiile optime, puse la dispozitie de Parlament prin legile 288 si 208 aprobate anul trecut', a spus Muhulet într-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, în prezent, românii din strainatate sunt mai favorizati decât cei din tara în perspectiva dreptului de vot.

'Sunt discriminati pozitiv si este de datoria lor sa cunoasca si sa se informeze prin apel la misiunile diplomatice ale României, la consulate, ambasade, ICR-uri, unde gasesc toate informatiile. Îsi pot prelua informatii de acolo, îsi pot descarca cererile de vot prin intermediul corespondentei sau prin intermediul unei sectii mai aproape de domiciliu sau de resedinta lor si sa o transmita în termen util', a explicat Muhulet.

Vicepresedintele AEP a precizat ca vor fi organizate sectii de votare atât în misiunile diplomatice cât si acolo unde cetatenii solicita acest lucru, fiind necesar un numar de minim 100 de cetateni români cu domiciliul sau resedinta în strainatate, prin înscrierea în Registrul electoral.

Întrebat daca exista o estimare a românilor care pot cere sa voteze în strainatate la alegerile parlamentare, Muhulet a spus ca oficial nu exista. 'Oficial avem doar o cifra de aproximativ 500.000 de cetateni români cu domiciliul în strainatate, care au pasaport de cetatean român cu pasaport în strainatate', a spus Muhulet.

În context, ministrul delegat pentru relatiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, prezent la conferinta de presa, a facut un apel la românii din diaspora pentru a se înscrie în Registrul electoral ca sa poata vota la alegerile parlamentare.

Ministrul a precizat ca românii din strainatate pot depune aceste solicitari pâna la sfârsitul lunii august - începutul lunii septembrie.

Atât vicepresedintele AEP, Marian Muhulet, cât si reprezentantii MAE au cerut Guvernului emiterea cât mai urgenta a unei hotarâri care sa stabileasca data alegerilor parlamentare.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.