Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii reîncep să bată la ușa Austriei, după umilința Schengen - Corlăţean: Posibilă vizită la Viena, în ianuarie, a Comisiei de politică externă a Senatului

RFI.ro
Titus Corlățean

Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a anunţat marţi că o posibilă vizită a comisiei la Viena ar putea avea loc în luna ianuarie 2023, pe tema soluţionării obiectivului urmărit de România, aderarea la Spaţiul Schengen, anunță Agerpres.

"Am avut astăzi la Paris o întâlnire politică absolut necesară şi o alta utilă...Am participat în aceste zile la reuniunile Biroului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) şi respectiv a comisiilor juridică şi politică ale Adunării. Am profitat de context pentru a discuta mai întâi cu Preşedintele delegaţiei Austriei la APCE, Reinhold Lopatka, care la Viena este şi preşedintele Comisiei afaceri europene şi respectiv vicepreşedintele Comisiei de politică externă din Parlamentul austriac. Este din Partidul Popular, de dreapta, coleg de partid cu deja faimoşii cancelar şi ministru de interne, cei care au blocat aderarea României la Spaţiul Schengen", a relatat Corlăţean, marţi, pe Facebook.

El a evidenţiat că discuţia cu Reinhold Lopatka, cu care se cunoaşte de mulţi ani, "a fost foarte deschisă, directă, onestă" şi că i-a transmis demnitarului austriac "ceea ce era util să audă".

"Am discutat şi despre cele cinci exigenţe pe care guvernul de dreapta de la Viena le-a prezentat acum pe tema limitării imigraţiei ilegale. Evident că nici una nu are legătură cu România...Guvernul de dreapta austriac s-a folosit de România pentru a pune presiune pe Comisia Europeană. Ştiţi deja ce gândesc eu despre acest fel imoral de a face politică... Discuţia cu R. Lopatka a fost însă sinceră şi corectă. Ne-am pus de acord să lucrăm împreună în perioada următoare pentru a întreprinde o vizită oficială la Viena, posibil în ianuarie, împreună cu Comisia de politică externă a Senatului, pe care o conduc şi pentru a face ceea ce trebuie făcut acolo, respectiv pentru a ajuta la rezolvarea obiectivului urmărit de România. Aşa cum am învăţat eu că trebuie făcut", a adăugat Corlăţean.

Senatorul PSD a mai discutat cu preşedintele delegaţiei Ungariei la APCE, Zsolt Nemeth, care la Budapesta este preşedinte al Comisiei de politică externă a Parlamentului ungar, iar la Strasbourg şi la Paris este Preşedintele Comisiei de afaceri politice a APCE.

"Vechi cunoştinţe. Suntem amici pe cele pe care putem fi amici, ne luptăm în celelalte (româno- maghiare), pe care le cunoaşteţi. Nu am rămas dator niciodată.. Cu Zsolt discuţia a fost scurtă şi la obiect. Susţinere ungară politică şi publică clară pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. S-ar putea să lucrăm unele chestiuni şi direct pe relaţia cu...fostul Imperiu. P.S. Aştept cu mare interes ca decidenţii din Executivul român, care gestionează dosarul Schengen, să ne facă o vizită la Parlament, aşa cum scrie la lege. Le va fi util, sunt convins", a mai spus Corlăţean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.