Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii sunt tot mai dispuși să voteze la alegerile pentru Parlamentul European

uniunea europeana

Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru la nivelul UE, se constată că 64% dintre românii chestionați ar fi dispuși să voteze la alegerile pentru Parlamentul European, în cazul în care acestea ar avea loc săptămâna viitoare.

Acest procent este cu 3% sub media UE, în timp ce se observă o creștere de 4% față de un studiu similar realizat în 2018. Aceste cifre reflectă un interes și o participare în creștere a cetățenilor români în procesul democratic european și implicarea lor în alegerile europarlamentare.

Conform ultimului sondaj Eurobarometru realizat la nivelul Uniunii Europene, aproximativ două treimi (67%) dintre respondenți au indicat că ar fi probabil că ar vota la alegerile europene dacă acestea ar avea loc săptămâna viitoare. Comparativ cu sondajul similar realizat în aprilie 2018, cu un an înainte de alegerile europene anterioare, se observă o creștere a procentului de persoane dispuse să voteze. În 2018, 58% dintre respondenți au declarat că probabil ar vota în aceste condiții.

În ceea ce privește România, se constată că și românii sunt acum mai predispuși să participe la alegerile europene decât înainte de ultimele alegeri europene. Conform sondajului, 64% dintre respondenții români au indicat că probabil ar vota la alegerile europene dacă acestea ar avea loc într-o săptămână de la data sondajului, comparativ cu 60% în 2018. Aceste cifre sugerează o creștere a interesului și implicării cetățenilor români în procesul democratic european și la nivelul alegerilor europene.

Mai bine în sondaje decât la urne

Este adevărat că prezența la vot în alegerile europarlamentare din mai 2019 în România a fost de 49,02%, ceea ce a înregistrat o creștere semnificativă față de alegerile europarlamentare din 2014. Totuși, această prezență la vot a fost sub nivelul indicat în sondajul Eurobarometru și reflectă, într-o anumită măsură, influența factorilor politici și tensiunilor interne din perioada respectivă.

În perioada alegerilor europarlamentare din 2019, România se confrunta cu tensiuni politice semnificative și schimbări în peisajul politic. Un factor important a fost implicarea controversată a liderului politic Liviu Dragnea, care a generat polarizare în rândul electoratului și a stârnit reacții puternice din partea unor segmente ale societății. A doua zi după alegeri, Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra atmosferei politice și a percepției publice.

Aceste factori și tensiuni interne pot fi considerate ca influențe importante asupra prezenței la vot în alegerile europarlamentare din 2019 în România, explicând discrepanța între intențiile exprimate în sondaj și participarea reală la vot.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.