Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rompetrol Rafinare a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 3, 5 miliarde dolari şi pierderi de 220 milioane dolari

Rompetrol

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat anul trecut o cifră brută de afaceri de circa 3,5 miliarde dolari, în scădere cu 33% faţă de cea din 2019, şi cu pierderi de 220 de milioane dolari (minus 48,9 milioane dolari în 2019), conform unui comunicat remis, vineri, AGERPRES.

"Măsurile restrictive adoptate pe plan intern şi regional/internaţional pentru protejarea şi limitarea răspândirii COVID-19 s-au reflectat şi în scăderea abruptă a cererii pentru produsele petroliere (carburanţi auto, combustibil pentru sectorul aviatic), o volatilitate ridicată a cotaţiilor internaţionale pentru carburanţi, dar şi în marjele negative de rafinare. De exemplu, marja netă de rafinare înregistrată de rafinăria Petromidia Năvodari a coborât anul trecut la o valoare negativă de -11,2 dolari/tonă, de la o valoare pozitivă de 13,7 dolari/tonă în 2019. Impactul măsurilor adoptate la nivel european s-a reflectat în evoluţia capacităţii de rafinare din 2020, care a consemnat o scădere de aproximativ 50 milioane de tone ţiţei/an (unităţi închise, trecute în conservare sau convertite) faţă de 2019. La acest nivel, s-au adăugat alte 100 milioane de tone afectate temporar, pentru alinierea la condiţiile din piaţă (revizii tehnice, reducerea gradului de procesare - de la o medie de 80-85% în 2019 la circa 70% în 2020)", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, la nivelul unităţilor de producţie operate de Rompetrol Rafinare, gradul de utilizare a capacităţilor de rafinare înregistrat anul trecut a fost de circa 72% pentru Petromidia Năvodari, în scădere cu 25%. Scăderea a fost generată de contextul general, dar şi de lucrările de revizie din perioada martie - aprilie (1.500 de lucrări, peste 100 de contractori din România, peste 4.000 de persoane implicate).

Pe de altă parte, gradul de utilizare al rafinăriei Vega Ploieşti a fost de 110%, capacitate explicată prin rezultatele remarcabile atinse în obţinerea de produse cu valoare adăugată, cum ar fi de bitumul, produs necesar lucrărilor de infrastructură din România.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

Valoarea totală a exporturilor realizate în 2020 de rafinăriile Petromidia, Vega şi Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-a ridicat la aproximativ 646 de milioane de dolari, menţinându-se o prezenţă constantă pe pieţele regionale, în ciuda condiţiilor vitrege cauzate de cererea scăzută de carburanţi.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 1,14 miliarde dolari pe tot parcursul anului 2020.

În 2020 rafinăria Petromidia Năvodari a procesat peste 4,8 milioane de tone de materii prime, obţinând 1,16 milioane de tone de benzină şi peste 2,6 milioane de tone de motorină şi combustibil special de aviaţie, anunță AGERPRES.

În ceea ce priveşte rafinăria Vega Ploieşti, unic producător intern de bitum şi hexan, unitatea a înregistrat în 2020 o producţie record de bitum - 120 kt.

Producţia totală de polimeri a Diviziei de Petrochimie a fost de 143 kt în 2020, în creştere de 13% comparativ cu 2019, când producţia totală de polimeri a fost de 127 kt.

Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuţie a fost de peste 2,45 miliarde dolari în anul 2020, iar în ceea ce priveşte rezultatul operaţional (EBITDA), a fost atins un nivel de 59 de milioane dolari, cu 7,4 milioane dolari peste nivelul atins în 2019.

"Prin măsurile adoptate pentru prevenirea şi reducerea răspândirii COVID-19, toate staţiile Rompetrol au fost operaţionale în 2020, respectând recomandările şi deciziile adoptate de autorităţile locale şi centrale. Mai mult, prin dezvoltarea de noi servicii, extinderea reţelei de benzinării, dar şi menţinerea la nivel ridicat a activităţilor de distribuţie carburanţi, vânzările prin staţiile Rompetrol - retail au înregistrat anul trecut o creştere de 1%, până la un nivel de aproximativ 800.000 tone", se menţionează în comunicat.

În România, reţeaua de distribuţie de carburanţi s-a extins anul trecut cu 27 de noi staţii, din care 17 unităţi au fost staţii Partener Rompetrol şi Rompetrol Express, iar 10 noi unităţi au fost deschise de Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român.

La sfârşitul lunii decembrie 2020, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 1061 puncte de comercializare, incluzând reţeaua de staţii proprii, staţii partener şi staţii mobile (expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi).

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.