Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rompetrol Rafinare trece la Industry 4.0, cu o investiţie estimată la 4 milioane de dolari

kmgi rompetrol

Rompetrol Rafinare este aproape de finalizarea implementării primei etape a Advanced Process Control (APC), o soluţie digitală cu un cost estimat la circa patru milioane de dolari, care va permite îmbunătăţirea activităţilor de producţie din rafinăria Petromidia Năvodari, potrivit unui raport al companiei transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Lovitură pentru Guvernul Dăncilă! Opoziția a câștigat o importantă bătălie

"Este un pas important pentru activitatea de prelucrare a ţiţeiului din România, alinierea la tendinţele internaţionale în domeniu, prin implementarea şi adoptarea soluţiilor digitale, a inteligenţei artificiale pentru creşterea profitabilităţii, a controlului mai riguros al produselor obţinute, dar şi a stabilităţii în operare a instalaţiilor şi a fluxurilor tehnologice. Toate aceste direcţii tind spre cea de-a patra revoluţie industrială - Industry 4.0, iar Rompetrol continuă să fie un pionier pe plan local prin iniţierea

unui amplu program de transformare digitală a rafinăriei Petromidia Năvodari", a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov.

Citește și: Analiză devastatoare! Rareș Bogdan pune tunurile pe PSD! Nici Adrian Năstase nu a scăpat

Cu un cost estimat de circa patru milioane de dolari, APC este un soft complex de control predictiv al instalaţiilor şi al fluxurilor operaţionale şi urmăreşte identificarea punctelor optime pentru creşterea capacităţilor, îmbunătăţirea calităţii produselor, reducerea consumului de energie şi un control mai strict al parametrilor - cheie.

Potrivit documentului, APC are la bază un model termodinamic şi unul statistic, care, împreună cu o tehnică de programare liniară şi o funcţie de performanţă economică, poate asigura o evoluţie firească a modului de operare al instalaţiilor - de la setarea manuală a parametrilor (temperaturi, debite, presiuni), la setarea caracteristicelor dorite pentru produsele obţinute (calitate, materie primă procesată, alte specificaţii tehnice etc).

Citește și: Lovitură de teatru în scandalul momentului! Marian Godină a dezvăluit ce s-a întâmplat, de fapt

Implementarea soluţiei digitale a început în 2017, ca un proiect pilot pe Instalaţia de Distilare Atmosferică şi în Vid (DAV) - una dintre cele mai importante instalaţii din procesul de prelucrare a ţiţeiului, aceasta asigurând materiile prime pentru restul instalaţiilor din rafinărie. Beneficiile generate de APC pentru această fază s-au ridicat la circa 1,5 milioane dolari/an, dar au dus şi la o stabilitate în operare.

Programul de implementare a APC la nivelul întregii rafinării a fost împărţit în patru etape importante, în funcţie de complexitatea fluxurilor tehnologice, termenul de finalizare al acestuia fiind finele lui 2020.

Prima etapă a fost iniţiată în mai 2018 şi a vizat instalaţiile de cocsare, hidrofinare benzină şi fracţionare gaze, urmând că până la finalul acestei luni să încheie testele de performanţă. În prezent, impactul generat pentru cele trei instalaţii este unul pozitiv, de circa un milion de dolari/an.

Citește și: Lovitură pentru PSD și Liviu Dragnea! Augustin Lazăr nu dă curs solicitării social-democraților

Compania a iniţiat în luna ianuarie a doua etapă a programului de implementare a APC în instalaţia de cracare catalică şi fabrica de hidrogen, iar termenul de finalizare a fost preconizat la finalul acestui an. Tot în 2019 se va iniţia şi a treia etapă - reformare catalică şi hidrofinare petrol, urmând ca până la finele lui 2020 să fie funcţionale toate etapele, inclusiv etapa patru - hidrocracare blândă şi hidrofinare motorină.

În 2018, Rompetrol Rafinare a înregistrat un număr de 22 de noi recorduri istorice la unităţile de producţie operate (rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, divizia de petrochimie). Compania a fost prima de profil care în 2004 a pus în funcţiune Centrul de Comandă şi Control al platformei Petromidia (CCR), dar şi automatizarea instalaţiilor şi integrarea operaţiunilor de producţie.

Citește și: Olguța Vasilescu iese la rampă! ‘Guvernul României adoptă mâine’

Rafinăria Petromidia Năvodari a înregistrat anul trecut 11 noi recorduri operaţionale, cu niveluri istorice atinse la materiile prime procesate (5,92 milioane de tone), produse petroliere obţinute (5,78 milioane tone), producţia de benzine (1,36 milioane tone) şi motorine (2,75 milioane tone), combustibil pentru avioane (317 mii tone), randamente de produse albe (86,2%), gradul de utilizare a capacităţii de rafinare (91,98%). La acestea se adaugă cele privind îmbunătăţirea indicelui de eficienţă energetică - EEI (96,1) şi reducerea pierderilor tehnologice (0,83% wt.).

"Unitatea din Ploieşti - Vega - funcţionează în sinergie perfectă cu Petromidia Năvodari, care îi asigură integral materiile prime/semifabricate necesare obţinerii de produse speciale cu o valoare adăugată ridicată. Astfel, rafinăria Vega a prelucrat anul trecut o cantitate de 406 mii tone, în creştere cu 9% faţă de indicatorul din 2017. Această evoluţie s-a reflectat şi în principalele produse obţinute - bitum (peste 100 mii tone), hexan ( 84,5 mii tone) şi solvenţi (43,5 mii tone). Rompetrol Rafinare a continuat să fie cel mai mare exportator de produse petroliere al României, cantităţile livrate la export de diviziile de rafinare şi petrochimie către subsidiarele KMG

Citește și: Sondajul care răstoarnă scena politică: Traian Băsescu a dat lovitura! PMP a surclasat PSD, PNL și USR-PLUS în acest oraș

Internaţional în Bulgaria, Moldova şi Georgia şi către partenerii din regiunea Mării Negre majorânduse anul trecut cu 27%, până la un nivel de 1,7 miliarde dolari. Compania este unul dintre principalii contribuabili la bugetul de stat al României, aportul său în 2018 ridicându-se la 1,5 miliarde dolari, cu aproximativ 300 de milioane de dolari peste contribuţia din 2017", se arată în comunicatul companiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.