DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Rosario Angelo Livatino a fost beatificat. Papa: Exemplul său să fie pentru toți

vaticannews
papa francisc cruce

Duminică, 9 mai a.c., a fost beatificat în catedrala din orașul sicialian Agrigento, tânărul magistrat italian Rosario Angelo Livatino, asasinat la Stidda, în 1990. Fericitul Livatino va fi comemorat liturgic în data de 29 octombrie. În alocuțiunea care a urmat rugăciunii antifonului marian pascal ”Regina Coeli”, papa Francisc a omagiat figura acestui judecător de doar 38 de ani, un „martir al credinței”, ucis de organizațiile criminale.

“În slujirea comunității, în calitate de judecător drept, nu s-a lăsat niciodată corupt și a încercat să judece nu pentru a comanda, ci pentru a răscumpăra” – a spus pontiful duminică, în contextul rugăciunii „Regina Coeli”, amintind că tânărul magistrat, luptător convins împotriva mafiei, „și-a pus întotdeauna activitatea sub tutela lui Dumnezeu, devenind un mărturisitor al Evangheliei până la moartea sa eroică”.

„Exemplul său să fie pentru toți, în special pentru magistrați, un stimulent pentru a fi apărători loiali ai legalității și libertății” – a mai spus pontiful.

La Sfânta Liturghie de beatificare, cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, a amintit că magistratul martir al credinței “a murit iertându-și asasinii”.

Și arhiepiscopul mitropolit de Agrigento, cardinalul Francesco Montenegro, a evocat figura noului Fericit, amintind că “Sicilia suferă încă din cauza mentalității de tip mafiot”, îndemnând la urmarea exemplului său de corectitudine și de mărturie a Evangheliei.

La celebrarea euharistică de beatificare a fost expus un relicvariu conținând cămașa pătată de sânge a magistratului din ziua atacului de tip mafiot. În omilia Sfintei Liturghii, cardinalul Semeraro l-a definit pe magistratul Livatino un „erou al legalității”, evidențiind că „moartea sa nu este doar sacrificiul unui reprezentant al instituțiilor, ci a însemnat și uciderea unui magistrat catolic care a dat mărturie despre dreptatea Împărăției lui Dumnezeu care înfruntă răul pentru a salva victimele de furia călăilor lor”.

Biserica Catolică a recunoscut martiriul acestui judecător ucis “in odium fidei”, care a combătut organizațiile mafiote cu forța convingerilor sale de legalitate, inspirate din Evanghelie. De pe masa tânărului judecător italian – care-și începea ziua de muncă participând mai întâi la Sfânta Liturghie – nu lipsea Evanghelia, alături de Constituție și de Codul penal.

La începutul celebrării, postulatorul cauzei de beatificare și canonizare, mons. Vincenzo Bertolone, arhiepiscop de Catanzaro-Squillace, a amintit viața judecătorului Rosario Livatino. „Martiriul său” – a spus – ‚a fost și continuă să rămână o mărturie a absolutei incompatibilități dintre Evanghelie și mafie”, conform vaticannees.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.