Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Roscosmos anunță sfîrștul Stației Spațiale Internaționale

wikipedia.org
iss statia spatiala internationala

Agenţia spaţială rusă Roscosmos a anunţat vineri că segmentul său din cadrul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) este prea învechit pentru a asigura continuarea exploatării sale, Moscova mizând pe construirea unei staţii orbitale proprii în pofida dificultăţilor recente cu care s-a confruntat industria spaţială rusă, informează AFP, Agerpres.

Potrivit lui Iuri Borisov, directorul Roscosmos, "80% dintre echipamentele ruseşti au depăşit deja toate termenele de garanţie" care le permit să rămână în funcţiune pe laboratorul orbital, în a cărui mentenanţă Rusia joacă un rol cheie.

Astfel, "Staţia Spaţială Internaţională ajunge la sfârşitul existenţei sale", a declarat el într-un interviu pentru postul public de televiziune Rossia-24.

ISS, un model de cooperare internaţională la care participă în principal Statele Unite şi Rusia, a început să fie asamblată pe orbita Pământului în 1998. Retragerea ei din activitate era programată pentru 2024, dar NASA a estimat că staţia poate să funcţioneze până în 2030.

Mai multe probleme tehnice au apărut recent la nivelul segmentului rusesc al ISS, inclusiv trei incidente care au implicat scurgeri, precum cel din modulul Nauka de la începutul lunii octombrie, care nu a pus însă în pericol viaţa echipajului.

Rusia şi-a anunţat încă din iulie 2022 intenţia de a se retrage de pe ISS, la bordul căreia se află în permanenţă cosmonauţii săi. Crearea unei noi staţii orbitale ruseşti este de atunci prezentată de Roscosmos ca fiind principala sa prioritate.

Joi, preşedintele Vladimir Putin a afirmat că primul segment din acea nouă staţie spaţială rusă va trebui să fie plasat pe orbită în 2027, promiţând să continue cucerirea spaţiului de către ţara lui, în pofida unor eşecuri recente.

Sectorul spaţial rusesc, care a fost de-a lungul timpului un subiect de mândrie naţională, se confruntă de mai mulţi ani cu probleme de finanţare, scandaluri de corupţie şi eşecuri tehnologice, cum ar fi distrugerea sondei lunare Luna-25 în august 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.