Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Roskosmos recunoaşte un incident în timpul revenirii pe Pământ a unor astronauţi de pe ISS

astronauti luna

O navetă Soyuz care a adus trei astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pe Pământ în luna aprilie a suferit o depresurizare la scurt timp după ce a intrat în atmosferă, fără pericol pentru echipaj, a recunoscut miercuri agenţia spaţială rusă Roskosmos, conform AFP. ''În aprilie acest an, în momentul coborârii navetei Soyuz MS-02, o uşoară scădere a presiunii a fost înregistrată în timpul desfăşurării paraşutei. Acest lucru nu a pus în pericol sănătatea echipajului, care purta costume ermetice", a afirmat Roskosmos într-un comunicat. "Comisia a analizat incidentul şi au fost luate toate măsurile necesare pentru a preveni repetarea acestuia", continuă Roskosmos.

La data de 10 aprilie 2017, americanul Shane Kimbrough şi ruşii Andrei Borissenko şi Serghei Ryjikov au revenit pe Pământ după ce au petrecut aproape şase luni pe orbită în jurul Pământului. Roskosmos a anunţat atunci că întoarcerea lor s-a derulat "fără probleme".

Potrivit revistei specializate Space News, incidentul a fost dezvăluit la 16 octombrie în cadrul unei reuniuni a comitetului consultativ pentru ISS al agenţiei spaţiale americane NASA. Un inel de metal ar fi lovit violent peretele navetei, provocând o depresurizare, a explicat în timpul acestei reuniuni fostul astronaut Thomas Stafford, citat de Space News. El a spus că incidentul a avut loc la o altitudine de opt kilometri.

Rusia a furnizat principalul modul al ISS, unde se află motoarele-rachetă, iar navetele ruseşti Soyuz sunt singurul mijloc de transport în spaţiu şi de repatriere a echipajelor staţiei spaţiale după sistarea zborurilor navetelor americane. Dar o serie de eşecuri au reamintit dificultăţile industriei spaţiale din Rusia, scrie AFP. În decembrie 2016, o capsulă de aprovizionare Progress a fost pierdută la scurt timp după decolarea de pe cosmodromul Baikonur din cauza unei probleme la motorul rachetei de lansare Soyuz, conform Agerpres.

În urma acestui accident, au fost descoperite defecte la majoritatea motoarelor produse pentru rachetele Proton utilizate pentru a plasa pe orbită sateliţi şi asamblate în aceeaşi fabrică de la Voronezh (la 500 km sud de Moscova) ca şi cele ale rachetelor Soyuz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.