Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Roxana Mânzatu: 'Au fost contractați 800 de milioane de euro din fonduri europene pe care România îi va investi în Sistemul Medical'

pixabay.com
euro hartii 500 euro tiparnita

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a declarat că România contractase până în luna mai peste 800 de milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene pentru a fi investiți în formarea cadrelor medicale, screening, în Ambulatorii și Unități Primiri Urgențe, potrivit mediafax.

Roxana Mînzatu a precizat, marți, în cadrul Forumului Național al Spitalelor, că au fost contractați până în luna mai aproximativ 800 de milioane de euro din fonduri europene pe care România îi va investi în formarea cadrelor medicale, screening, în Ambulatorii și Unități Primiri Urgențe.

„Prin aceste finanțări, condițiile materiale de cazare în numeroase spitale s-au schimbat și se vor schimba pe măsură ce proiectele acestea evoluează” , a spus ministrul Fondurilor Europene.

Citește și: Alianța USR-PLUS, transformată în afacere de familie! Liderul care și-a inclus mătușa în schemă

Potrivit aceleiași surse, sănătatea a încetat, începând cu anul 2015, să mai fie o „Cenușăreasă”, în contextul utilizării banilor europeni.

Ministrul Fondurilor Europene a mai declarat că principala țintă a banilor europeni a fost investiția în clădiri și punerea bazelor unor programe de prevenție și screening.

„Banii europeni au fost țintiți tot mai mult spre tot ce înseamnă investiții în clădiri, dotări ale unităților medicale (...) dincolo de faptul că am reușit să accesăm bani pentru partea aceasta de dotări și investiții în clădiri, cred că noutatea sau prioritatea pe care am reușit să o finanțăm foarte bine este zona de prevenție, de screening, de diagnosticare precoce”, a explicat ministrul.

Citește și: Rareș Bogdan spulberă criticile: Nu înseamnă că voi renunța

Roxana Mînzatu a precizat că au fost deja finanțate și lansate peste 50 de proiecte estimate la aproximativ 350 de milioane de euro care vizează formarea cadrelor medicale și screeningul.

„Am reușit să finanțăm, să lansăm deja mai multe proiecte naționale sunt peste 50 de proiecte cu o valoarea totală de 350 de milioane de euro care vizează în două etape, formarea medicilor și realizarea de proceduri pentru screening și apoi activitatea propriu-zisă de screening și diagnosticare precoce, pe diverse patologii, afecțiuni care sunt în România foarte curente, de la boli oncologice, până la bolile hepatice, tuberculoză”, informează ministrul.

Potrivit aceleiași surse, peste 840 de milioane de lei au fost redirecționați spre Unitățile pentru Primiri Urgențe în sensul investițiilor.

„Investițiile din Unitățile pentru Primiri Urgențe, însumează la data de 30 de mai, sigur, suma evoluează investițiilor 840 de milioane de lei, aici vorbim de contracte de finanțare care vizează investiții în derulare, unele vor continua și se vor vedea în anii în care urmează pentru că abia au fost semnate multe contracte în primăvara aceasta”, a spus Roxana Mînzatu.

Citește și: Cine este, de fapt, Tudor Biaciu, cel care a făcut declarații explozive despre ‘clanurile’ din sistemul bugetar – Mafia fondurilor europene

Ministrul a precizat că în ceea ce privește investiția din fonduri europene alocată ambulatorilor, aceasta vizează suma de 692 milioane lei alocate pentru 69 din spitalelele județene și orășenești în vederea reabiliării energetice.

Mînzatu a mai spus că aceste programe vor fi derulate și în viitor, în scopul de a face sistemul medical „mai suplu”.

„Sunt programe care se întâmplă și se vor întâmpla și pe viitor, cu bani europeni și proiecte prin care noi credem că până la urmă ajutăm și sistemul medical și spitalele să reușească să fie mai suple, să reușim să depistăm afecțiunile în stadii incipiente și să nu mai încărcăm atât de mult sistemul medical”, a spus Roxana Mînzatu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.