Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Royal Navy va primi o nouă navă pentru protejarea cablurilor submarine

Royal Navy
portavion britanic Royal Navy

O nouă navă de supraveghere a Royal Navy urmează să fie construită pentru a proteja cablurile submarine socotite „critice”, relatează BBC potrivit mediafax.

Ministerul Apărării a declarat că cablurile, care sunt „vitale pentru economia globală și pentru comunicațiile dintre guverne”, sunt expuse „riscului de sabotaj” din cauza „războiului submarin”.

Secretarul apărării Ben Wallace a declarat că noua navă va proteja infrastructura critică, inclusiv cablurile.

Sute de mii de kilometri de cabluri submarine înconjoară globul, oferind legături de internet și comunicații între națiuni și continente.

Potrivit Ministerului Apărării, noua navă de supraveghere cu rol multiplu va fi echipată „cu senzori avansați și va transporta o serie de drone submarine, operate de la distanță și autonome, care vor colecta date”.

Nava, cu un echipaj de 15 persoane, urmează să intre în funcțiune în 2024 și va desfășura operațiuni atât în ​​apele britanice, cât și în cele internaționale.

Ministerul Apărării a adăugat că nava va fi „capabilă să sprijine și alte sarcini de apărare, inclusiv exerciții și operațiuni în Arctica, care va deveni o zonă din ce în ce mai contestată”.

Cablurile submarine transportă peste 90% din comunicațiile lumii - inclusiv tranzacții financiare în valoare de miliarde de dolari în fiecare zi.

Există tot mai multe îngrijorări că aceste artere subacvatice ar putea fi vulnerabile la atacuri.

Ofițeri militari și de informații britanici și americani au avertizat recent că submarinele rusești „operează agresiv” în apropierea cablurilor submarine din Atlantic, iar Ministerul Apărării spune că există un risc de sabotaj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.