Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii au cumpărat părți din Facebook și Twitter și reacționează la dezvăluirile 'Paradise Papers': 'Caută să provoace emoție'

Politicieni ruşi au minimalizat luni dezvăluirile despre circuite planetare de ”optimizare fiscală” cunoscute sub numele de "Paradise Papers" şi care vizează personalităţi sau companii publice ruse, dând asigurări că totul este legal şi lipsit de motivaţi politice, relatează AFP.

Aceste dezvăluiri caută să ”provoace emoţie prin formulări confuze”, consideră şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus) Konstantin Kosacev, citat de agenţia RIA Novosti.

Citește și: Detaliu interesant! Cu ce se ocupă ACUM soția lui Mihai Gâdea

”Paradise Papers” constituie rezultatul unei anchete a Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), din care fac parte 96 de publicaţii din 67 de ţări.

Aceste rezultate au fost obţinute prin divulgări de la cabinetul internaţional de avocatură Appleby, cu sediul în Bermude, scrie news.ro.

Citește și: Casa Regală face un anunț de proporții! Noi informații despre starea de sănătate a Regelui Mihai

Potrivit acestor dezvăluiri, VTB Bank - a doua cea mai mare bancă din Rusia - vizată în prezent de sancţiuni americane, a investit în Twitter.

O filială a gigantului energetic rus Gazprom a finanţat, pe de altă parte, prin intermediul unei companii offshore, un instrument de plasament care deţinea părţi din Facebook.

Citește și: Pe SURSE! Ce ar urma să decidă premierul Tudose în legătură cu creșterea salariilor și a pensiilor

Aceste două operaţiuni sunt legate de miliardarul şi investitorul rus Iuri Milner.

Aceste dezvăluiri contituie un ”text fantastic, care ţine de fantasmagorie. Atunci când lucrurle se vor decanta, ceea ce este descris aici ţine de activitatea comercială obişnuită şi legală”, a dat asigurări Kosacev.

Citește și: S-a aflat prețul noii Dacia Duster! Suma la care poate ajunge acest model este impresionantă

”Aceste operaţiuni sunt prezentate practic ca un complot împotriva fundaţiilor democraţiei occidentale”, a ironizat el.

”Este vorba despre afaceri, comerţ. Asta nu are nimic a face cu politica”, a declarat la rândul său adjunctul Comisiei pentru Afaceri Internaţionale din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) Aleksei Cepa, citat de RIA Novosti, intervievat cu privire la cele două operaţiuni.

Citește și: În pline proteste, Guvernul Tudose pregătește o nouă Ordonanță de URGENȚĂ! Anunțul făcut de premier .

Gigantul petrochimic rus Sibur, vizat de asemenea de "Paradise Papers", s-a declarat ”uimit de interpretarea acuzator politică în anumite publicaţii a unei activităţi comerciale obişnuite”.

Potrivit The New York Times (NYT), între proprietarii Sibur figurează Ghenadi Timcenko - un oligarh apropiat preşedintelui rus, sancţionat de Trezoreria americană după anexarea Crimeei de către Moscova - şi Kiril Şamalov - prezentat de unele publicaţii ca fiind căsătorit cu cea mai tânără fiică a lui Vladimir Putin.

Citește și: Ce companie oferă zile de concediu în plus angajaţilor care nu fumează

Însă secretarul american al Comerţului Wilbur Ross şi-a păstrat participaţiunile într-o societate de transport maritim - Navigator Holdings -, între principalii clienţi ai căreia se află Sibur.

Sibur a anunţat că a examinat atent dacă existau restricţii asupra activităţilor sale, din cauza sancţiunilor vizându-l pe unul dintre acţionarii săi - Timcenko -, însă ”nu a găsit asemenea restricţii”.

Citește și: Primarul Firea „întoarce armele”? Declarație neașteptată a edilului Capitalei

Cotidianul de opoziţie Novaia Gazeta este singurul ziar rus care a participat la analiza dezvăluirilor "Paradise Papers".

Cotidianul a precizat că a verificat atent 13,4 milioane de documente în decurs de un an.

Citește și: BBC a provocat un scandal imens în Afganistan: Cum a creat indignare după o schimbare mare făcută pe Facebook .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.