Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii vor să-i DISTRUGĂ pe americani: proiectul de 270 milioane de euro ce ar schimba din temelii Internetul, pus în discuție

internet

Rușii vor să aibă o sursă alternativă la internet. În acest sens au început dezbaterile pentru o lege care ar putea fi baza unui internet rusesc independent.

Citește și: ULTIMA ORĂ - Tudorel Toader face un pas în spate și invită avocații la discuții: 'Eu, la rândul meu sunt avocat suspendat, îi înțeleg'

Deputaţii ruşi au început să examineze marţi o lege vizând crearea în Rusia a unui 'internet suveran', capabil să funcţioneze în mod independent, în cazul deconectării ţării de la marile servere mondiale, informează Agerpres.

Proiectul de lege, examinat într-o primă lectură de Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), cuprinde o serie de măsuri menite să garanteze funcţionarea segmentului rusesc de internet şi să-l protejeze de eventuale atacuri cibernetice. El este prezentat ca un răspuns la 'caracterul belicos al noii strategii americane în materie de securitate cibernetică adoptată în septembrie 2018', care citează în special Rusia ca pe o ameninţare.

Ce scrie în proiect

Concret, se prevede crearea unei 'infrastructuri care să asigure funcţionarea resurselor internet ruse în caz de imposibilitate pentru operatorii ruşi de a se conecta la serverele internet ale surselor străine'. Furnizorii ruşi de acces la internet vor trebui de asemenea să asigure aplicarea pe reţelele lor a unor 'mijloace tehnice' permiţând un 'control centralizat al traficului' pentru a contracara ameninţările potenţiale. Aceste 'mijloace tehnice', al căror conţinut nu este specificat, vor fi furnizate operatorilor de către Roskomnadzor (Agenţia de supraveghere din domeniul telecomunicaţiilor şi mass-media), considerat 'jandarmul rus' în domeniu, care va avea competenţe extinse prin noua lege.

Proiect în valoare de 20 miliarde de ruble

Proiectul a fost criticat de Curtea de Conturi rusă pentru costul său estimat la peste 20 miliarde de ruble (aproximativ 270 milioane de euro) şi de către guvernul rus, care are întrebări cu privire la sursele sale de finanţare şi la puterile extinse acordate Roskomnadzor. Roskomnadzor va avea posibilitatea de a interveni direct în gestionarea reţelei în caz de ameninţare şi va putea, datorită acestei tehnologii, să blocheze în mod direct conţinutul interzis în Rusia, sarcină care în prezent revine operatorilor înşişi cu succes variabil.

Transmiterea în străinătate a schimbului de date pe Internet între utilizatorii ruşi va fi, de asemenea, 'redusă la minimum', întrucât va trece în principal prin servere definite într-un registru special stabilit de Roskomnadzor.

Un grup de lucru grupând principalii operatori ruşi de telecomunicaţii au susţinut în principiu vineri acest proiect de lege, dar au propus să fie efectuate teste pentru a determina ameninţările reale asupra reţelei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.