Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ruptură totală - Ruşii au tăiat accesul Republicii Moldova la baza de date antitero din CSI

republica moldova

Şeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață, a declarat în timpul ședinței Parlamentului din 15 februarie că Republica Moldova nu mai are acces la baza de date antitero din spațiul Comunității Statelor Independente (CSI). Oficialul spune că Federația Rusă a blocat „unilateral” și „fără explicații” accesul țării noastre la această bază informaţională, notează stiripesurse.md.

Şeful SIS a fost întrebat de fostul socialist Gaik Vartanean, în timp ce Parlamentul examina proiectul de lege privind denunțarea de către Moldova altor trei acorduri cu CSI, inclusiv privind colaborarea în domeniul combaterii terorismului și altor forme violente de manifestare a extremismului, dacă SIS sau Poliția de Frontieră are, în prezent, acces la baza de date antitero din țările membre CSI. Parlamentarul a făcut trimitere la incidentul de la Aeroport din 2023, când un cetățean azer, dat în căutare internațională, a ucis doi angajați ai Aeroportului pentru refuzul de a intra în țara noastră.

Ruşii au tăiat accesul Moldovei la baza de date antitero din CSI

În context, șeful SIS a reiterat că, în momentul aterizării acestuia pe Aeroportul Chișinău, „persoana nu figura în nicio bază de date la care Republica Moldova are acces, inclusiv cele din CSI”.

„La ziua de azi, ce pot să vă spun din numele SIS, accesul la baza de date antitero din spațiul CSI a fost blocat unilateral de către Federația Rusă fără explicații”, a conchis Alexandr Musteață.

Parlamentul a examinat în ședința de astăzi propunerea de denunțare a trei acorduri încheiate pe platforma CSI. Este vorba de Acordul cu privire la principiile asigurării Forțelor Armate ale statelor membre ale Comunității inclusiv cu armament și tehnică;

Acordul privind Grupurile observatorilor militari și Forțele Colective de menținere a păcii în CSI și a Protocolului privind procedura temporară de formare și angajare a Grupurilor observatorilor militari și a Forțelor Colective de menținere a păcii în zonele de conflict între state și în statele membre ale CSI, precum și  Acordul statelor membre ale CSI privind colaborarea în scopul asigurării tehnico-materiale a organelor competente în domeniul combaterii terorismului și altor forme violente de manifestare a extremismului.

Toate trei proiectele au fost votate de deputați în prima lectură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.