Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rus recunoaste probleme in Master Plan: Nu e rezolvat cum se cuvine un segment important

ioan rus

Ministrul Transporturilor Ioan Rus este audiat miercuri in Comisia de Transporturi a Camerei Deputatilor. Deputatii au cerut explicatii ministrului privind Master Planul, privind prioritizarea proiectelor si alocarea de fonduri pentru a le duce la indeplinire. Reprosuri au fost facute privind anumite proiecte de infrastructura care lipsesc si care duc la izolarea anumitor zone istorice.

Ministrul Ioan Rus a explicat ca intradevar exista o problema in Master Plan, dar ca pe viitor se vor cauta solutii. Problema vizeaza infrastructura din zona Olteniei.

"Nu e rezolvat cum se cuvine sud-vestul Romaniei si speram sa ii gasim o solutie in perpectiva.

Masterplanul nu e un proiect inghetat, el va fi updatat dar acum trebuiau respectate criteriile UE ca el sa fie adoptat. Va exista o dinamica in acest proiect, care ne va permite si alte solutii dar nu in acest moment", a spus Rus.

El a explicat ca Master Planul este finalizat, el a fost trimis Comisiei Europene (CE) si spera ca pana la sfarsitul lunii mai el sa fie aprobat. Discutiile pe marginea Master Planului au fost insa ingreunate de situatia arestarii ministrului de Finante, a precizat Ioan Rus.

"Initial aveam 6,2 miliarde de euro - aportul bugetului si CE. La aceasta alocare era un plan. Era destul de mica suma ca sa indeplinim toate cerintele pe care le are toata lumea. Guvernul a gasit solutia de a aloca inca 7 miliarde de la buget (n.r. in total 13,739 miliarde de euro pentru Master Plan).

Am trimis Master Planul la CE. Expertii nostrii au avut discutii cu expertii CE. S-au cerut lamuriri privind cele 7 miliarde de euro, daca pot fi alocati, de unde vor fi alocati. Au fost niste probleme cu ministrul Valcov. Acum avem ministru de Finante si am lamurit toate aceste probleme. Am trimis raspunsuri la intrebarile lor, astfel incat CE are acel Master Plan in forma finala, corectat.

Am respectat toate criteriile pe care ei le-au solicitat sa poata fi aprobat. Sper ca intre 21-26 mai expertii nostri sa aiba discutii finale cu CE si la finele lunii mai sa avem acest proiect aprobat", a explicat Rus.

Ministrul a mai precizat ca finantarea proiectelor din Master Plan se va face si cu ajutorul imprumuturilor.

"In Master Plan sunt trecute termenele la care incep proiectele. In structura de finantare a fiecarui proiect sunt prevazute 25% fonduri structurale, 25% / 30% fonduri de la bugetul statului si restul imprumuturi. Suntem in negocieri cu BEI, BERD, toate acestea asteapta aprobarea Masterplanului", a spus Rus.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.