Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusaliile trebuie respectate cu sfințenie, altfel sărbătoarea aduce numai necazuri, dacă nu o respecți

Rusalii

Nu e de glumă cu Rusaliile! Încă din cele mai vechi timpuri, românii s-au ferit, din toate puterile, de Sărbătoarea Rusaliilor. Despre Rusalii se spune că sunt niște babe urâte și rele, care pricinuiesc durere, iar dacă te abați de la anumite reguli, vei avea numai de suferit. Mai mult, despre sărbătoarea Rusaliilor se spune chiar că este aducătoare de moarte, dacă ești luat din căluș, relatează Click.

În tradițiile și obiceiurile românești, Rusaliile simbolizează una dintre cele mai dure sărbători de la noi. Vă vine să credeți sau nu, Rusaliile nu sunt altceva decât niște babe rele, care vin fie în formulă de 3, fie în formulă de 7 și zboară prin văzduh. Se aseamănă, oarecum, cu Ielele și este mare păcat să lucrezi de ziua lor.

Tradițiile populare românești spun că Rusaliile pot îmbolnăvi oamenii, le pot lua mințile și îi pot transforma radical, astfel încât nici măcar ei să nu se recunoască. Cei luați din căluș se îmbolnăvesc rapid și numai călușarii îi pot tămădui

Rusaliile au loc la 50 de zile de la Paște, iar creștinii, pentru a fi feriți de rele, duc la biserică crenguțe de nuc și de tei, le sfințesc, apoi le pun la icoanele din casă sau chiar la porțile/ușile caselor lor, pentru ca necazurile să nu se atingă de ei și de familiile acestora.

În tradițiile românești se spune că Rusaliile nu sunt altceva decât niște babe rele, care vin fie în formulă de 3, fie în formulă de 7 și zboară prin văzduh. Sunt asemănătoare ielelor și este mare păcat să lucrezi de ziua lor, relatează click.ro

În tradiţia populară, Rusaliile sunt nişte fiinţe fantastice, malefice, asemănătoare ielelor, care umblă prin văzduh începând cu ziua de Strat de Rusalii (miercuri, a 25-a zi după Paşti) şi provoacă mult rău oamenilor: îi pocesc, îi schimonosesc şi îi înnebunesc pe toţi cei care nu le respectă zilele.

Se spune că cei luați din căluș se îmbolnăvesc rapid și numai călușarii îi pot tămădui

Pentru a apăra gospodăria de invazia acestor spirite, în sâmbăta Rusaliilor oamenii obişnuiesc şi astăzi, în virtutea tradiţiei, să pună la porţile caselor ramuri verzi de tei, plantă despre care se spune că alungă duhurile rele.

Rusaliile au loc la 50 de zile de la Paște, iar creștinii duc la biserică crenguțe de nuc și de tei, le sfințesc, apoi le pun la icoanele din casă sau chiar la porțile/ușile caselor lor, pentru ca necazurile să îi ocolească.

„Mulţimea superstiţioasă crede că ei au puterea de a izgoni bolile cronice, iar vindecarea se face astfel: după ce bolnavul s-a aşternut la pământ, aceia încep săriturile lor şi, la un anumit loc al cântecului, calcă, unul după altul, de la cap până la picioare, pe cel culcat; în sfârşit, îi sufla la ureche câteva cuvinte anume ticluite şi poruncesc bolii să iasă”, spunea Dimitrie Cantemir. Dacă nici călușarii nu au putere asupra bolnavului, iar după ritualul lor, acesta nu se face bine, se spune că nu va mai avea scăpare. Din acest motiv, românii se tem foarte mult de sărbătoarea Rusaliilor și evită mereu să lucreze în zilele în care este marcată în calendar.

Paștele este sărbătorit în acest an pe 16 aprilie

Creștin-ortodocșii prăznuiesc Pastele din 2023 pe 16 aprilie. Paștele este sărbătoarea Învierii Domnului și nu are o dată fixă. Modul de calculare a datei Sfintelor Paști s-a stabilit la primul sinod ecumenic, ținut în anul 325 la Niceea.

Sărbătoarea Paștelui este momentul în care prăznuim „omorârea morții, sfărâmarea iadului și începătura altei vieți veșnice și săltând îl lăudăm pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat și preamărit, Dumnezeul părinților noștri”, potrivit crestinortodox.ro.Anul acesta, creștin-ortodocșii prăznuiesc Pastele pe 16 aprilie.

Postul care precede sărbătoarea Învierii Domnului începe spre sfârșitul acestei luni, pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.