Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a avertizat organizaţiile media americane la Moscova că riscă să-şi piardă acreditarea

haszon.hu
razboi ucraina rusia ucraina tanc

Rusia a avertizat luni organizaţiile media americane că riscă să-şi piardă acreditarea dacă tratamentul jurnaliştilor ruşi în Statele Unite nu se ameliorează, potrivit a trei surse având cunoştinţe despre chestiune şi citate de Reuters.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie, unele media de stat ruse au fost împiedicate să opereze în Statele Unite şi mai multe state occidentale le-au retras licenţele, măsuri despre care Moscova afirmă că arată nerespectarea libertăţii presei, potrivit Agerpres.ro.

La Moscova, preşedintele Vladimir Putin a semnat o lege în martie impunând pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru răspândirea intenţionată de ştiri "fake" despre armată, determinând unele media occidentale să-şi retragă jurnaliştii din Rusia.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, a anunţat săptămâna trecută că îi cheamă pe şefii presei americane acreditaţi la Moscova să îi notifice asupra "celor mai stricte măsuri" ca răspuns la "ostilitatea" de care se lovesc jurnaliştii ruşi în Statele Unite.

La întâlnirea de luni, ea a subliniat dificultăţile întâmpinate de jurnaliştii ruşi în SUA, inclusiv legate de reînnoirea vizelor, blocarea conturilor bancare şi presupusa hărţuire din partea serviciilor de informaţii americane, potrivit a trei surse cu cunoştinţe directe despre întâlnire.

Zaharova a avertizat aceste media că, dacă jurnaliştii ruşi nu vor putea să lucreze liber în Statele Unite, atunci reporterii lor din Rusia riscă să se confrunte cu dificultăţi similare legate de vize, acreditarea mass-media şi conturi bancare.

Ea le-a spus reprezentanţilor presei din SUA că, dacă lucrurile nu se schimbă, atunci jurnaliştii americani ar trebui să plece. Ea a adăugat că Rusia nu vrea să facă acest lucru, dar este forţată din cauza situaţiei jurnaliştilor ruşi.

Zaharova nu a răspuns la o solicitare scrisă de a comenta despre întâlnire sau avertismentul adresat organizaţiilor media din Statele Unite.

Agenţia de presă de stat rusă RIA, preluată de Reuters, a anunţat că reprezentanţii The Wall Street Journal, CNN, Associated Press, NPR şi Alhurra TV au participat la întâlnire.

Washingtonul a impus sancţiuni împotriva unor canale TV de stat ruse, despre care spune că răspândesc dezinformarea pentru a susţine războiul Rusiei în Ucraina. Oficialii ruşi nu folosesc cuvintele "invazie" sau "război", aminteşte Reuters.

Oficiali ruşi, inclusiv ministrul de externe Serghei Lavrov şi Zaharova, afirmă că mass-media occidentale oferă o naraţiune parţială excesivă a ceea ce ei numesc "operaţiunea specială" a Rusiei în Ucraina, ignorând preocupările Rusiei cu privire la extinderea NATO şi presupusa persecuţie a vorbitorilor de limbă rusă în Ucraina.

În timp ce unele organizaţii media occidentale au părăsit Rusia, altele, inclusiv Reuters, au rămas în ţară şi continuă să transmită.

Printre altele, un tribunal din Moscova a amendat postul susţinut de SUA Radio Libertatea/Radio Europa Liberă cu 20 de milioane de ruble (325.214 USD) din cauza conţinutului "fake" despre operaţiunea militară a Rusiei în Ucraina, a informat luni agenţia de presă Interfax, preluată de Reuters.

Organismul de supraveghere a comunicaţiilor din Rusia a blocat website-urile Radio Libertatea/Radio Europa Liberă şi ale altor media străine la începutul lunii martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.