Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a avut mijloacele, motivul și oportunitatea pentru a distruge barajul Kakhovka (Associated Press)

Twitter
baraj Ucraina

Rusia a avut „mijloacele, motivul și oportunitatea” de a dărâma barajul Kakhovka peste râul Nipru din regiunea Herson, potrivit unui articol din 19 iunie al Associated Press, care citează noi imagini cu drone și surse din interior.

Imaginile obținute de AP, luate de deasupra centralei hidroelectrice Kakhovka, par să arate o mașină încărcată cu explozivi deasupra. Fotografia a fost făcută pe 28 mai, cu o săptămână înainte ca barajul să se prăbușească.

AP susține că afirmațiile Rusiei conform cărora Ucraina a distrus barajul cu rachete sau foc de artilerie nu pot fi adevărate, așa cum demonstrează parțial urma seismică a exploziei, care ar fi putut fi declanșată doar de o încărcătură explozivă mai puternică.

„Nici nu pare credibil că comandourile ucrainene ar fi putut strecura mii de kilograme de explozibili pentru a arunca în aer barajul, care a fost controlat complet în interior și în exterior de soldații ruși luni de zile”, se spune în articol.

AP a remarcat că mașina din fotografiile din filmările dronei ucrainene era echipată cu butoaie mari, dintre care unul părea să conțină o mină terestră. Cu toate acestea, mașina-bombă în sine nu ar fi fost suficientă pentru a doborî barajul, se spune în articol.

Pe 18 iunie, o investigație a New York Times a constatat că „barajul a fost paralizat de o explozie declanșată de partea care îl controlează: Rusia”. Institutul pentru Studierea Războiului a scris pe 7 iunie „balanțul dovezilor, raționamentului și retoricii sugerează că rușii au deteriorat în mod deliberat barajul”.

Șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a declarat pe 6 iunie că barajul hidrocentralei Kakhovka din regiunea Herson a fost aruncat în aer de Brigada 205 de pușcă motorizată din Rusia.

 

Barajul Kakhovka s-a prăbușit pe 6 iunie, provocând un dezastru umanitar și de mediu în sudul Ucrainei. Autoritățile ucrainene spun că forțele ruse au aruncat în aer barajul pentru a preveni o contraofensivă ucraineană.

 

Potrivit ministrului de Interne Ihor Klymenko, cel puțin 17 persoane au fost ucise în urma dezastrului barajului Kakhovka doar pe malul râului controlat de Ucraineană. 31 de persoane sunt considerate în continuare date dispărute, un total de 3.614 persoane fiind înregistrate ca evacuate, inclusiv 474 de copii. Până pe 18 iunie, aproximativ 880 de case rămân inundate.

 

În ciuda provocărilor provocate de explozia barajului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 6 iunie că nu va împiedica Ucraina să elibereze teritoriile ocupate de ruși și să se pregătească pentru o contraofensivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.