Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a decis ÎNCETAREA focului în Idleb: Armata siriană îți încetează atacul

Armata rusă a anunţat vineri că o încetare unilaterală a focului, doar din partea armatei siriene, va intra în vigoare sâmbătă dimineaţa în Idleb, regiunea din nord-vestul Siriei asupra căreia forţele autorităţii de la Damasc urmăresc să reia controlul din mâinile insurgenţilor, informează AFP.

Un acord a fost încheiat în vederea "unei încetări unilaterale a focului din partea forţelor guvernamentale siriene începând cu ora 06:00 pe 31 august", se arată într-un comunicat al Centrului rus pentru reconciliere în Siria, informează agerpres.ro.

Citește și: Florin Călinescu o nimicește pe Viorica Dăncilă! Doamna Dăncilă nu are faţă de un echipament sofisticat

"Centrul rus pentru reconciliere cheamă comandanţii grupărilor armate să renunţe la provocări şi să se alăture procesului de reglementare paşnică în zonele pe care le controlează", se arată în continuare.

După mai multe luni de bombardamente intense de către aviaţia rusă şi siriană, forţele preşedintelui Bashar al-Assad au început pe 8 august o ofensivă la sol împotriva acestei provincii dominate de jihadiştii grupării Hayat Tahrir al-Cham (HTS), fosta ramură siriană a Al-Qaida.

Citește și: Rareș Bogdan pune tunurile pe Tăriceanu! ‘Aţi stat bot în bot cu PSD şi acum faceţi din amnezie o virtute’

Joi, forţele guvernamentale au cucerit alte noi sectoare din această zonă după ce reluaseră deja controlul asupra oraşului strategic Khan Cheikhoun din sudul provinciei Idleb.

Întreg acest sector este teoretic protejat printr-un acord asupra unei "zone demilitarizate", anunţat în septembrie 2018 de către Turcia şi Rusia pentru a separa zonele guvernamentale de teritoriile aflate sub controlul jihadiştilor şi insurgenţilor, dar înţelegerea nu a împiedicat ofensiva forţelor regimului de la Damasc.

Citește și: Cozmin Gușă îl atacă pe Alexandru Cumpănașu! Reacție cu privire la candidatura la prezidențiale

"Atacurile împotriva sirienilor inocenţi din Idleb trebuie să înceteze imediat pentru să poată lua sfârşit criza umanitară, iar procesul politic să progreseze", a declarat vineri pe Twitter şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, la încheierea unei întâlniri la Washington cu emisarul ONU pentru Siria, Geir Pedersen.

Declanşat în 2011 prin represiunea manifestanţilor în favoarea democraţiei de către putere, războiul din Siria s-a soldat cu peste 370.000 de morţi.

Citește și: Florin Călinescu o nimicește pe Viorica Dăncilă! Doamna Dăncilă nu are faţă de un echipament sofisticat .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.