Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a decis repatrierea muncitorilor nord-coreeni

ciocanel judecator

Rusia a început repatrierea muncitorilor nord-coreeni prezenţi pe teritoriul său, punând astfel în aplicare sancţiunile adoptate la sfârşitul lunii decembrie de Consiliul de Securitate al ONU, a anunţat miercuri ambasadorul Rusiei în Coreea de Nord, informează AFP. "Interdicţia (prezenţei) muncitorilor nord-coreeni va da o lovitură economiei Rusiei, dar vom respecta cu stricteţe rezoluţia ONU. Mulţi guvernatori (regionali) au început să trimită înapoi" aceşti lucrători prezenţi pe teritoriul rus, a declarat ambasadorul Aleksandr Maţegora, citat de agenţia de presă Ria Novosti, anunţă Agerpres.

Serviciul de presă al Ministerului de Externe rus a indicat la rândul său că "Rusia acţionează în conformitate cu dispoziţiile" rezoluţiei ONU, ce prevede repatrierea tuturor muncitorilor migranţi nord-coreeni în termen de 24 de luni. "Cetăţenii din Coreea de Nord aflaţi pe teritoriul nostru vor continua să exercite o activitate profesională până la expirarea termenului limită", a adăugat aceeaşi sursă.

Potrivit ambasadorului rus, Moscova emite anual între 12.000 şi 15.000 de vize cetăţenilor nord-coreeni, dintre care 90% pentru perioade scurte de timp. El a adăugat că aproximativ 35.000 de nord-coreeni lucrează în Rusia, în special în construcţii, agricultură şi industria piscicolă. Salariile lor sunt în medie jumătate din cele ale ruşilor şi pot "hrăni treisprezece membri ai familiilor lor", a spus Maţegora, precizând că o sumă ce reprezintă jumătate din salariile plătite muncitorilor nord-coreeni în Rusia revine statului nord-coreean.

La 22 decembrie, Consiliul de Securitate al ONU a înăsprit măsurile de represalii împotriva Phenianului printr-un vot unanim asupra unei rezoluţii a SUA, vizând petrolul şi muncitorii nord-coreeni în străinătate. Rezoluţia a vizat mai ales expatriaţii nord-coreeni, toţi trebuind trimişi acasă până la sfârşitul anului 2019.

Zeci de mii de nord-coreeni au fost trimişi în străinătate, în principal în Rusia şi China, pentru a lucra şi obţine preţioasa valută pentru ţara lor de origine. Potrivit ONU, ei lucrează în "condiţii apropiate de sclavie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.