Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a expulzat un istoric polonez: 'Este un 'răspuns' la un 'act inamical' al Varşoviei'

UE rusia

Rusia a confirmat luni expulzarea în weekend a unui istoric polonez, justificând-o ca un "răspuns" la o măsură similară impusă de Varşovia unui cercetător rus "pe baza unor acuzaţii absurde", relatează AFP. Expulzarea lui Henryk Glebocki a fost anunţată duminică de Institutul polonez al Memoriei Naţionale (IPN) pentru care el lucra. Ea survine la câteva săptămâni după expulzarea unui cercetător de la Institutul rus pentru Studii Strategice (RISI), pe care Varşovia l-a acuzat că s-a angajat în propagandă pentru ţara sa pe lângă istorici şi jurnalişti.

"Autorităţile au expulzat din Polonia la 11 noiembrie, pe baza unor acuzaţii absurde, un cercetător şi istoric rus, care lucra acolo ca profesor", a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat.

"Măsurile luate împotriva dlui Glebocki sunt un răspuns la acest act inamical al Varşoviei", a adăugat ministerul.

Henryk Glebocki se afla în Rusia de la mijlocul lunii noiembrie pentru a cerceta arhivele ruse şi a ţinut o conferinţă la Sankt Petersburg despre soarta polonezilor deportaţi de NKVD, predecesorul KGB, în timpul Marii Terori din anii 1937 şi 1938, conform Agerpres.

Potrivit lui Wladyslaw Bulhak, un istoric al IPN specialist în secolul XX, aceasta ar fi prima expulzare a unui cercetător polonez de către Rusia după ce arhivele ruse au fost deschise pentru istoricii polonezi, după căderea comunismului în blocul de Est în anii 1990.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.