Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a fost întotdeauna o ţară care a acaparat teritorii (istoricul Anatol Petrencu)

Moldova Azi
Anatol Petrencu

„Rusia a fost întotdeauna o ţară care a acaparat teritorii străine, care nu i-au aparţinut niciodată”, susţine istoricul Anatol Petrencu.

Istoric: Rusia a fost întotdeauna o ţară care a acaparat teritorii

„Este o chestiune tradiţional istorică, de la primii ţari ai Imperiului Rus. Ei nu s-au dezis indiferent de forma de stat. Putin cu aceeaşi ambiţie imperialistă vine de a extinde numita lume rusă, aşa spune că lumea rusă trebuie să domine globul pământesc şi prin asta se explică această grandoare a lor şi ei ar trebui să fie alături de SUA. În realitate Rusia este foarte slabă din punct de vedere economic şi ceea ce arăta Putin şi opiniei publice că armele lor sunt puternice – nu e aşa. Cu regret, acest război este inuman, este un război inexplicabil din toate punctele de vedere şi preşedintele Biden l-a declarat pe Putin criminal de război şi au fost trimişi judecători din SUA ca să adune probe pentru a fi tras la răspundere el, cei care îl înconjoară şi propagandiştii care au justificat, au asmuţat lumea la acest război”, a menţionat istoricul Anatol Petrencu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

Istoricul s-a referit şi propaganda utilizată de Rusia.

„Această catastrofă pornită de Putin şi cei care îl înconjoară are şi o preistorie. Au fost câteva premise care l-au împins pe Putin şi cei care îl susţin să înceapă acest război. Istoricii a jucat un rol destul de important în ceea ce priveşte reinterpretarea istoriei, nu toţi istoricii, dar cei care susţin regimul, cei care sunt încadraţi în regim, în interpretarea istoriei în aşa sens încât să arate că Rusia a fost întotdeauna eliberatoare, măreaţă, măreţia asta a Rusiei întotdeauna a fost educată. În al doilea rând măreţia asta a Rusiei tot a jucat un rol important, educaţia numită patriotică, dar, de fapt, educaţia de război, pentru că noi vedem pe aceşti tineri care proslăvesc şi slăvesc armata rusă, care este, de fapt, o armată de ucigaşi din Ucraina.

Şi un rol foarte important l-a avut propaganda, adică mass-media din Rusia de stat, cea care era conectată la deciziile Kremlinului, a jucat un rol foarte mare. Cu regret, ruşii, marea majoritate, sunt conectaţi la televiziunile de stat, alte televiziuni de alternativă de opoziţie au un număr mic de susţinători, au fost închise. Au fost cazuri când unii poliţişti au fost scoşi din funcţie doar când au privit canalul de televiziune a lui Navalnîi. Tot ce a fost mass-media de opoziţie a fost închise, opozanţii regimului or au fost închişi or au plecat peste frontieră.

Federaţia Rusă a pompat sume enorme de bani pentru televiziuni care erau în Ucraina şi în toată lumea, cu acest Sputnik care promovau o imagine a unei Rusii ortodoxe, tradiţionaliste, care luptă împotriva Occidentului decadent şi vedem rezultatele. Propaganda rusă are rezultate pentru că sondajele arată că peste 60 la sută din respondenţi susţin acest război despre care nu au o claritate despre victimele care sunt, distrugerile. Maria Zaharova spune că sunt nişte filmuleţe făcute şi sunt montate, ceea ce este de groază şi în ziua de astăzi ei mint poporul rus”, a opinat Anatol Petrencu.

Potrivit istoricului, „ruşii au pierdut acest război, iar ucrainenii încă nu l-au câştigat”.

„S-a ajuns la o stare critică când regimul (n.r. - Putin) a gândit că este suficient de pregătit pentru a cuceri Ucraina. Calculele greşite ale lui Putin şi a celor care conduc este neglijarea existenţei Ucrainei şi ucrainenilor ca stat ca naţiune care îşi are o tradiţie. Unde au greşit ei – nu s-au gândit la rezistenţa care o poate opune poporul ucrainean şi aici când spun poporul ucrainean am în vedere şi ruşii care trăiesc în Ucraina pentru că Harkov este populat cu etnici ruşi, care sunt cetăţeni ai Ucrainei şi care nu doresc să fie eliberaţi de nimeni. S-a constatat că ucrainenii pot să îşi apere patria, limba lor, cultura lor, existenţa poporului ucrainean. Se pare că Putin se răzbună pentru că planul lui a eşuat. Ruşii au pierdut acest război, ucrainenii încă nu l-au câştigat”, a pus Anatol Petrencu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.