Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a închis complexul de bazine în care balenele erau ţinute în captivitate: Mamiferele erau vândute în China

australia.com
balena

Rusia a închis un complex de bazine plutitoare şi neîncăpătoare în care trăiau numeroase balene ţinute în captivitate, o situaţie care a stârnit un val de indignare pe plan internaţional, ce a constrâns autorităţile din această ţară să elibereze mamiferele marine în 2019, informează AFP.

"Pentru a preveni capturarea ilegală a animalelor marine, aceste structuri plutitoare au fost dezmembrate", a anunţat joi într-un comunicat Parchetul însărcinat cu monitorizarea chestiunilor de mediu în regiunea rusă a Orientului Îndepărtat.

Bazinele, situate în proximitatea portului din Nahodka, pe ţărmul Oceanului Pacific, ţineau în captivitate mai multe exemplare de beluga şi de orci care au fost capturate pentru a fi vândute apoi unor parcuri acvatice, în special în China, scrie agerpres.ro.

În 2019, publicarea unor fotografii care arătau aproximativ 100 de astfel de mamifere marine îngrămădite în bazine de mici dimensiuni a provocat un val de indignare pe plan internaţional, forţând autorităţile locale să elibereze aceste vieţuitoare.

Mai multe asociaţii care militează pentru protejarea mediului şi pentru apărarea drepturilor animalelor şi-au exprimat bucuria după dezmembrarea acelor bazine.

"Această decizie a întârziat foarte mult. Am depus eforturi mari pentru a închide bazinele şi pentru a elibera balenele", a declarat Dmitri Lisiţin, directorul ONG-ului Sakhalin Watch.

Toate cetaceele care trăiau în captivitate în acele structuri, inclusiv 77 exemplare de beluga, au fost eliberate în natură.

Dmitri Lisiţin afirmă că eliberarea animalelor a fost "foarte dificilă", deoarece majoritatea exemplarelor tinere de balene nu erau obişnuite să trăiască în habitatul lor natural şi a fost nevoie ca ele să se obişnuiască progresiv cu acesta.

Rusia este singura ţară din lume care autorizează capturarea şi vânzarea de orci şi de beluga către acvarii, o practică foarte controversată, devenită posibilă datorită unor lacune juridice pe care autorităţile ruse au promis să le corecteze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.