Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a lansat provocarea pentru SUA și NATO: Vizate sunt rachetele cu raze intermediare și scurte de acțiune

razboi nuclear

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a afirmat că Moscova invită SUA și NATO să urmeze exemplul Rusiei și să declare un moratoriu privind utilizarea de rachete cu raze intermediare și scurte de acțiune, interzise până acum de Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), potrivit Mediafax.

"Nu îi invităm pe americani la noi discuții, președintele rus a fost foarte clar în legătură cu asta pe 2 februarie", a subliniat oficialul rus, potrivit agenției de știri Tass.

Citește și: Apel urgent al lui Alexandru Cumpănașu: ‘Vă rog să descifrați ce scrie pe acest document’

"Am invitat State Unite și alte țări NATO să evalueze posibilitatea de a declara, la fel ca noi, un moratoriu privind desfășurarea de dispozitive cu raze intermediare și scurte de acțiune, același moratoriu pe care Vladimir Putin l-a declarat, spunând că Rusia se va abține să desfășoare aceste sisteme când le vom obține, atât timp cât echipamentele americane nu sunt desfășurate în anumite regiuni", a explicat Riabkov.

Statele Unite au finalizat, pe data de 2 august, procesul de retragere din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) cu Rusia, acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987.

Citește și: Un expert criminolog sparge gheața! Are la îndemână un astfel de om, cu un intelect nu foarte dezvoltat

Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, prin dezvoltarea rachetelor Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.