Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a trimis avioane de luptă în Estonia și Finlanda: Ce anunț fac cele două state

avion bombardament

Estonia a anunţat că un avion rusesc i-a încălcat spaţiul aerian vineri, la câteva ore după ce Finlanda vecină a declarat că două avioane ale aceluiaşi stat au trecut peste teritoriul ei în timp ce se pregătea să semneze un pact de apărare cu Statele Unite, relatează Reuters.

Moscova a negat că a trimis avioane dincolo de graniţe - dar potrivit unui analist finlandez, Rusia ar fi efectuat zborurile pentru a reaminti influenţa sa în timp ce ţările din regiune caută să-şi consolideze legăturile cu Occidentul.

Citește și: Festivalul la care singura regulă e să fii…DEZBRĂCAT / VIDEO

Ministerul eston al Apărării a afirmat că un avion de luptă rusesc a intrat în spaţiul său aerian pentru mai puţin de un minut cu transponderul oprit la ora 2.38 (23.38 GMT joi).

Helsinki la rândul său a anunţat că două avioane SU-27 au intrat în spaţiul aerian finlandez joi după-amiază şi seară, peste Golful Finic ce separă Finlanda de Estonia.

Citește și: Un antrenor norvegian le cere lui Ibrahimovici și lui Ronaldo sperma: Ce plan TERIBIL are / VIDEO

"Luăm aceste incidente în serios", a declarat reporterilor ministrul finlandez al apărării Jussi Niinistö. "A avea două încălcări suspectate (ale spaţiului aerian) în aceeaşi zi este ceva excepţional".

Ministerul rus al Apărării a respins aceste informaţii, afirmând că avioanele militare SU-27 au efectuat zboruri de antrenament joi şi vineri deasupra apelor neutre, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Citește și: Va fi cea mai friguroasă iarnă? SECRETUL unei știri false rostogolite peste tot

Finlanda a devenit tot mai îngrijorată de activităţile militare ale Rusiei cu care împarte o frontieră terestră lungă de 1.300 km - mai ales după anexarea de către Moscova a regiunii ucrainene Crimeea.

Ca răspuns, Finlanda a întărit cooperarea cu Suedia şi promovează legături mai strânse cu NATO. Vineri, Finlanda a semnat un acord de cooperare în domeniul apărării cu Statele Unite, care acoperă formarea şi schimbul de informaţii dar nu şi asistenţa militară.

Citește și: Un preot a murit în timpul unei înmormântări

"Este pozitiv faptul că Statele Unite sunt interesate de situaţia de securitate în Europa de Nord şi colaborarea cu ţările din regiune. Vedem acest lucru ca un element stabilizator", a declarat Niinistö.

El a refuzat să speculeze dacă Rusia a încercat să-şi arate forţa înainte de întâlnirea sa cu secretarul adjunct al apărării SUA, Robert Work.

Citește și: Facebook intră pe piața anunțurilor de vânzări: Poți cumpăra și vinde ce vrei

Dar potrivit lui Charly Salonius-Pasternak, analist la Institutul de Afaceri Internaţionale finlandez, este "foarte credibil că prin încălcările spaţiului aerian Rusia vrea să reamintească: Hei, noi suntem încă aici", notează Reuters.

"Nu îi costă nimic şi pot vedea că aceste încălcări au un efect asupra Finlandei", a declarat el la radio-televiziunea publică YLE, transmite agerpres.ro.

Citește și: A fost filmată în timp ce se MASTURBA în curtea bisericii / VIDEO 18+

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.