Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia acuză România la ONU de 'discriminare': 'Romii, maghiarii și rutenii carpatici semnalează presiunea exercitată de autoritățile române'

www.rumaniamilitary.ro
România Rusia

Rusia acuză România la ONU de 'discriminare': 'Romii, maghiarii și rutenii carpatici semnalează presiunea exercitată de autoritățile române'

Delegația rusă participantă la cea de-a 54-a sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului  de la Geneva, condusă de Olga Opanasenko, a atras atenția comunității mondiale asupra „discriminării minorităților naționale” din România. Pe lângă „romi și maghiari”, printre cele mai vulnerabile grupuri, ea i-a numit pe rutenii carpatici, care raportează „presiuni exercitate asupra lor de autoritățile române și indulgență în ucrainizarea forțată”, relatează TASS.

"Federația Rusă rămâne serios îngrijorată de discriminarea minorităților naționale din România. Dintre aceștia, cei mai vulnerabili sunt romii, maghiarii și rutenii carpatici, care semnalează presiunea exercitată de autoritățile române și indulgența ucrainizării forțate a acestui grup etnic", a declarat Olga Opanasenko, reprezentant al delegației ruse. Ea a vorbit la o reuniune a CDO pentru a examina situația drepturilor omului în România în cadrul procedurii de evaluare periodică universală.

Rusia: În România există o „creștere a numărului cazurilor de antiseminism”

După cum a menționat diplomatul, începând cu anul 2022 în România, "au existat și cazuri de încălcare a drepturilor cetățenilor ruși, ceea ce contrazice în mod clar obiectivul consolidării și respectării drepturilor universale ale omului pentru toți, caracterul lor universal și obligatoriu, declarat în raportul românesc". Îngrijorarea „serioasă” de la Moscova este cauzată de "creșterea numărului de cazuri de antisemitism, xenofobie, rasism și naționalism, precum și de tendințele de minimalizare și negare a Holocaustului". Opanasenko și-a exprimat speranța că recomandările adoptate de România în cadrul actualului EPU "vor fi implementate în mod corespunzător și vor face posibilă depășirea deficiențelor existente în domeniul drepturilor omului".

Cea de-a 54-a sesiune a Consiliului ONU are loc la Geneva în perioada 11 septembrie - 13 octombrie. Federația Rusă nu este membru al consiliului, dar participă activ la reuniunile sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.