Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia acuzată de crime de război în Siria - Amnesty International

avion rachete atac

Cel putin 200 de civili au fost ucisi in Siria, in atacuri aeriene ruse, anunta miercuri Amnesty International (AI) intr-un raport, in care apreciaza ca aceasta campanie rusa poate constitui o crima de razboi si in care prezinta probe potrivit carora raidurile incalca dreptul umanitar, transmite Agerpres.

Amnesty afirma in acest raport, in care citeaza martori si activisti, ca a "cercetat de la distanta" peste 25 de atacuri aeriene rusesti comise in cinci regiuni in perioada 30 septembrie-29 noiembrie, relateaza BBC News.

Vezi și: Polonia riscă enorm: Autoritățile paralizează Tribunalul Constituțional

"Atacurile aeriene ruse in Siria au ucis sute de civili si au provocat distrugeri masive in zone rezidentiale, lovind case, o moschee si o piata aglomerata, dar si instalatii medicale, in operatiuni care releva probe ale unor incalcari ale dreptului international umanitar", se arata in raport, relateaza Reuters, care apreciaza ca documentul reprezinta un ecou al unor rapoarte ale unor observatori sirieni. 

Bombardamentele ruse "par ca au vizat in mod direct civili sau obiective civile, prin atacuri asupra unor zone rezidentiale in care nu existau tinte militare si chiar asupra unor instalatii medicale", a declarat Philip Luther, directorul programelor Amnesty pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord, citat de Reuters. 

"Asemenea atacuri pot constitui crime de razboi", subliniaza Luther, citat intr-un comunicat. 

Moscova a negat in mod repetat ca a ucis civili si a apreciat ca acest acuzatii fac parte dintr-un "razboi informational".

Vezi și: ATENTAT la Istanbul: Explozie pe aeroport / VIDEO

Amnesty precizeaza in acest raport ca a cercetat atacuri aeriene ruse la Homs, Hama, Idlib, Latakia si Alep. ONG-ul a "intervievat telefonic sau pe Internet 16 martori ai unor atacuri si consecintelor acestora", inclusiv medici si activisti in domeniul drepturilor omului, se arata in raport.  

De asemenea, Amnesty "a obtinut si examinat imagini audiovizuale" cu privire la atacuri si s-a consultat cu experti in domeniul armamentului.  

Pe 29 noiembrie, de exemplu, 49 de civili au fost ucisi, iar multi altii raniti, dupa ce trei rachete au lovit o piata publica la Ariha, in provincia Idleb, denunta Amnesty.  

Declaratii ale unor martori si cercetari efectuate de catre activisti in domeniul drepturilor omului au aratat ca "nu existau tinte militare in apropiere".

De asemenea, exista probe care arata ca armata rusa "a folosit in mod ilegal bombe neghidate in (atacuri asupra unor) zone dens populate si cu submunitie care, prin natura lor, lovesc in mod aleatoriu", acuza Amnesty in raport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.