Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia riscă enorm: Autoritățile paralizează Tribunalul Constituțional

Polonia

Partidul conservator polonez, condus de Jaroslaw Kaczynski, a votat marţi noaptea o lege privind Tribunalul Constituţional pe care îl vede ca un obstacol pentru reformele sale şi încearcă să îi paralizeze activitatea, potrivit Curţii Supreme, opoziţiei liberale şi unor numeroşi jurişti, transmite AFP.

Nou episod al luptei dintre Tribunalul Constituţional, cu atribuţii în a se pronunţa asupra conformităţii legilor, şi partidul Lege şi Justiţie (PiS) la putere din octombrie, această lege a fost aprobată de 235 de deputaţi, contra 181 şi patru abţineri.

Citește și: Dan Voiculescu anunță RĂZBOIUL cu România TV: Mesajul din închisoare al afaceristului

Textul, dezbătut în viteză, introduce, printre altele, regula unei majorităţi calificate de două treimi pentru verdictele Tribunalului, obligat să reunească pentru a se pronunţa în cazuri de mare importanţă 13 judecători din totalul de 15 ai acestei curţi, faţă de nouă înainte.

Or, PiS a numit deja cinci judecători din partea sa, urmând o procedură controversată, situaţie ce îi va permite să blocheze cu uşurinţă avizele defavorabile ale Tribunalului. Acţiunea sa a provocat un val de critici din partea opoziţiei, mass-media şi a unor personalităţi din străinătate, cum este preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Acesta din urmă ca comparat situaţia "dramatică" din Polonia cu o "lovitură de stat", spre marea nemulţumire a guvernului de la Varşovia.

Citește și: Percheziții de amploare ale poliției cu ajutorul SRI: Sunt vizate 50 de locuințe din 22 de județe

Potrivit Curţii Supreme a Poloniei, noua lege "se amestecă în independenţa" Tribunalului Constituţional şi urmăreşte "să îngreuneze, chiar să blocheze" funcţionarea sa. Ea "falsifică sensul funcţionării Tribunalului Constituţional într-un stat democratic de drept", a scris într-o opinie adresată Dietei preşedinta Curţii Supreme, Malgorzata Gersdorf.

În plus, textul introduce termene obligatorii de trei până la şase luni între depunerea unei sesizări şi verdictul Tribunalului Constituţional (14 zile până în prezent), ceea ce "anunţă iminente potenţiale întârzieri şi, de fapt, paralizia" Tribunalului, este de părere Curtea Supremă.

Citește și: Cel mai cunoscut senator vrea să emigreze în Rusia: Mă mut după Depardieu

Dispunând de majoritatea absolută în parlament după legislativele de la 25 octombrie, PiS afirmă că în componenţa sa actuală, favorabilă liberalilor trecuţi în opoziţie după opt ani la putere, Tribunalul Constituţional ar putea să îi blocheze reformele.

Pentru opoziţia poloneză de toate culorile, noile autorităţi vor pur şi simplu să se elibereze de orice control independent, scrie agerpres.ro

Detalii aici: Elena Udrea, apariție UIMITOARE la Poliție / FOTO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.