Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia, acuzată de criza prețurilor cerelalelor: Europa este inundată de cereale rusești și acest lucru creează probleme uriașe

Profimedia
cereale grau port

Un primar din Polonia acuză Rusia de criza prețurilor cerealelor din Europa, criză care a generat proteste uriașe din partea fermierilor.

"Europa este inundată de cereale rusești și acest lucru creează probleme uriașe. Aproape 15% din cerealele livrate în prezent către UE provin din Rusia". - Wojciech Staniszewski, primarul orașului Brzostek, Polonia.

Putin folosește prețul cerealelor ca armă pentru a destabiliza politica internă a aliaților ucraineni din UE. Până acum, se pare că terorismul alimentar funcționează.

Putin folosește în mod deliberat chestiuni foarte sensibile din UE pentru a crea discordie și tensiuni. Dacă vede că are succes, va împinge mai departe.

 

Filiera turcă

În haosul geopolitic creat de războiul Rusiei, Turcia a devenit nu doar exportator de energie, ci şi de grâu. Iar producătorii turci de făină şi-au propus pentru anul acesta exporturi record, după alt record anul trecut, anunță Ziarul Financiar, relatează Mediafax.

După ce Rusia a anunţat că inter­zice până în iunie exporturile de grâu durum, ingredientul principal al pastelor făinoase, pentru a-şi proteja securitatea alimentară, Turcia a şocat pieţele vânzând la export, prin licitaţie, 150.000 de tone de grâu de acest tip. A făcut-o la începutul acestei luni, spun traderii, şi s-a transformat astfel din impor­tator de cereale în exportator. Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume, dar durum produce puţin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.