Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a lansat 'scrutine regionale' în teritoriile ucrainene ocupate. Se aleg guvernatorii și consilierii locali din Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson

ridl.io
alegeri-rusia

Rusia a lansat joi votul anticipat în teritorii ucrainene pe care le-a ocupat, în cadrul alegerilor organizate în numeroase regiuni ruse şi prevăzute pentru 10 septembrie, potrivit agenţiei de presă TASS, citate de AFP.

Moscova a ocupat cu puţin sub o cincime din teritoriul ucrainean: Crimeea, peninsulă anexată în 2014, majoritatea regiunii Lugansk, şi părţi din regiunile Doneţk, Zaporojie şi Herson.

Scrutinele în aceste zone, denunţate de Ucraina, au loc pe 10 septembrie, dar autorităţile ocupaţiei ruse organizează un ''vot anticipat'' începând de joi în regiunile Doneţk şi Zaporojie şi din 2 septembrie în Herson şi Lugansk.

Este vorba despre desemnarea "deputaţilor regionali" şi a "aleşilor municipali".

În pofida criticilor Occidentului, Rusia a proclamat anexarea acestor teritorii în septembrie 2022, după desfăşurarea a ceea ce Moscova a prezentat drept ''referendumuri''. Comunitatea internaţională nu a recunoscut însă rezultatele acestora.

Aproape un an mai târziu, Rusia nu controlează decât parţial aceste regiuni unde au loc lupte intense. Ucraina desfăşoară o contraofensivă pe o lungime de aproape 1.000 de kilometri şi speră să străpungă liniile defensivei ruse în zona Robotîn, din regiunea Zaporojie.

Numeroase regiuni din Rusia vor vota, tot la 10 septembrie, pentru a-şi desemna guvernatorii, membrii parlamente regionale şi consiliile municipale.

Kievul cere locuitorilor din regiunile ocupate să nu voteze în alegerile ruse regionale

Autorităţile ucrainene îi îndeamnă pe ucrainenii din regiunile ocupate de Rusia să nu voteze în alegerile regionale ruse organizate de ocupaţia rusă şi le cer ”să părăsească regiunea” dacă este posibil, relatează CNN.

”Ruşii au început să organizeze 'alegeri' de pseudo-consilii locale şi 'corpuri legislative' în teritoriile ocupate temporar”, denunţă joi o agenţie oficială ucraineană, Centrul Naţional al Rezistenţei Ucrainene (Center of National Resistance of Ukraine, CNRU).

Ocupaţia rusă plănuieşte un vot anticipat” la locuinţele oamenilor în regiunile ucrainene Doneţk şi Zaporojie până la 8 septembrie, potrivit CNRU.

Acest vot urmează să înceapă, în regiunile Herson şi Lugansk, la 2 septembrie, potrivit Centrului.

”Îi îndemnăm pe ucraineni să nu deschidă uşa ocupanţilor şi, dacă este posibil, să plece din regiunea în care locuiesc pe perioada votului anticipat”, cere CNRU.

Votul în secţii de votare urmează să aibă loc în perioada 8-10 septembrie, potrivit aceleiaşi surse.

”Ruşii au nevoie de această maşinaţiune lungă pentru a ascunde prezenţa la urne şi lipsa de interes de a-şi «exprima voinţa» a localnicilor”, potrivit CNRU.

Centrul acuză că ”membri ai comisiei electorale”, însoţiţi de militari ruşi, bat casele ucrainenilor pentru a-i identifica pe cei care vor să voteze, la fel ca în ”referendumurile” din 2022 privind statutul regiunilor ocupate ale Ucrainei, respinde drept o ”farsă” de Kiev şi Occident.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.