Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia amenință că nu va mai furniza petrol și produse petroliere: Reacție la propunerea SUA de plafonare a prețurilor

TASS
Rusia petrol

Rusia va înceta să mai furnizeze petrol și produse petroliere țărilor care impun un plafon la prețurile petrolului rusesc, a declarat vicepremierul Alexander Novak. Acum, la propunerea SUA, se discută în lume despre introducerea unei astfel de limite pentru a împiedica creșterea prețului petrolului și a limita veniturile Rusiei.

"În ceea ce privește limitarea prețului: dacă o vor introduce, pur și simplu nu vom furniza petrolul și produsele noastre petroliere unor astfel de companii sau țări care vor introduce restricții, deoarece nu vom lucra în condiții care nu sunt de piață", a declarat Novak, potrivit agenției Interfax.

Novak a mai precizat că nu a auzit opinia că India și China s-ar putea alătura embargoului asupra achizițiilor de petrol rusesc.

Comentând opinia Washingtonului potrivit căreia un plafon de preț ar scădea prețul global al petrolului, Novak a subliniat că introducerea acestui mecanism ar "distruge complet piața".

"După părerea mea, acest lucru este complet absurd (introducerea unui plafon de preț - n.r.). Interferența în mecanismele de piață ale unei industrii atât de cruciale precum cea petrolieră, care este crucială în ceea ce privește asigurarea securității energetice a întregii lumi, astfel de încercări nu vor duce decât la destabilizarea industriei petroliere, a pieței petroliere. Aceiași consumatori, europeni, americani, care plătesc deja prețuri mari astăzi, vor plăti pentru asta în primul rând", a spus Novak.

"Nu am auzit niciun răspuns pozitiv din partea producătorilor de petrol care participă la piață la această absurditate, care este discutată de toți", a spus vicepremierul.

Referindu-se la faptul că în decembrie vor intra în vigoare sancțiunile UE privind achizițiile de petrol rusesc, Novak a declarat că firmele rusești "sunt conștiente de luna decembrie, se pregătesc pentru ea".

"Sper că toate planurile pe care le au vor ține cont de luna decembrie. Toate planurile sunt stabilite pentru a menține nivelurile actuale", a declarat Novak.

UE a impus un embargo asupra achiziționării de petrol rusesc pe cale maritimă începând cu 5 decembrie 2022 și asupra achiziționării de produse petroliere începând cu 5 februarie 2023. În martie, SUA au interzis importurile de petrol din Rusia.

Miniștrii de finanțe din G7 sunt așteptați să discute pe 2 septembrie posibilitatea impunerii unui plafon de preț pentru petrolul rusesc. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat, în cadrul unei întâlniri cu secretarul britanic al Trezoreriei, Nadeem Zahawi, la 31 august, că, în lipsa introducerii plafonului, va începe o creștere globală a prețurilor la energie dacă cea mai mare parte a petrolului rusesc nu va fi disponibilă. Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat încrederea că un astfel de mecanism ar trebui să fie agreat de majoritatea comunității internaționale, altfel nu va funcționa.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.