Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia amenință NATO în scandalul momentului: Nu lăsăm fără răspuns acumularea militară NATO la granița noastră

Instagram
tancuri armata rusa

Rusia amenință NATO în scandalul momentului: Nu lăsăm fără răspuns acumularea militară NATO la granița noastră

Rusia l-a convocat pe ambasadorul Finlandei pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la un nou acord de apărare între Helsinki și Washington, a declarat Ministerul rus de Externe.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zakharova, a declarat că oficialii l-au informat pe ambasador că Moscova va „lua măsurile necesare pentru a contracara deciziile agresive ale Finlandei și ale aliaților săi NATO”, în special prezența militară NATO în creștere în apropierea graniței sale: „Rusia nu va lăsa fără răspuns consolidarea militară a NATO la granița noastră, care amenință securitatea Federației Ruse și va întreprinde măsurile necesare pentru contracararea deciziilor agresive ale Finlandei și ale aliaților săi din NATO. Responsabilitatea pentru transformarea zonei de bună vecinătate din această regiune într-o zonă de posibilă confruntare revine în întregime autorităților finlandeze actuale”.

Rusia formează două noi districte militare datorită aderării Finlandei la NATO și în legătură cu planurile Suediei de a se alătura alianței - acestea sunt districtele Leningrad și Moscova, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. "În același timp, luăm în considerare acordul semnat între Statele Unite și Finlanda, care prevede utilizarea a 21 de facilități militare finlandeze de către americani, inclusiv toate cele patru baze aeriene", a declarat ministrul la o reuniune extinsă a consiliului de administrație al Ministerului rus al Apărării. El a subliniat că, proporțional cu amenințările externe, numărul forțelor armate va crește la 1,5 milioane de militari ruși în viitor.

Context

Finlanda a aderat la NATO, după neutralitatea anterioară, la începutul acestui an. Acordul de luni cu Statele Unite are ca scop să permită acces militar rapid și ajutor Finlandei în caz de conflict. Acordul enumeră 15 facilități și zone din Finlanda la care armata americană va avea acces nestingherit și unde poate depozita, de asemenea, echipamente și muniții militare, inclusiv patru baze aeriene și un port militar.  SUA au acorduri similare cu multe țări din Europa de Est.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.