Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia amplifică zvonurile despre asasinii plătiți răspândiți în Occident: un presupus agent rus a asasinat un oponent al Kremlinului, la Berlin

M. C.
ofiter-de-rang-inalt-arestat-de-serviciul-de-securitate-suspectul-este-banuit-de-spionaj-in-favoarea-rusiei-18495285

Kremlinul nu a dezminţit vineri că un rus, condamnat în Germania pentru asasinarea unui separatist cecen, era agent rus, în contextul în care numele acestuia este evocat pentru un schimb care ar permite eliberarea jurnalistului american Evan Gershkovich, informează AFP, relatează Agerpres.

Într-un interviu acordat jurnalistului conservator american Tucker Carlson (disponibil mai jos), Vladimir Putin a dat de înţeles că Moscova l-ar putea elibera pe reporter, deţinut pentru "spionaj", la schimb cu "o altă persoană care a ucis din raţiuni patriotice un bandit într-o capitală europeană". Aluzia pare să se refere la Vadim Krasikov, condamnat la închisoare pe viaţă pentru asasinarea în 2019, într-un parc din Berlin, a unui fost separatist cecen, crimă care, potrivit justiţiei germane, fusese comandată de Moscova. Rusia negat mereu orice implicare şi a denunţat un verdict "politic". De asemenea, ea a acuzat victima, cunoscută sub numele Zelimhan Hangoşvili sau Tornike Kavtaraşvili, de abuzuri în timpul celui de-al doilea război din Cecenia, care a marcat primii ani ai regimului Putin.

Întrebat de presă dacă persoana evocată de Putin este chiar Vadim Krasikov şi dacă acesta avea legături cu serviciile speciale ruse, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: "Voi lăsa această întrebare fără răspuns". "Preşedintele s-a exprimat de o manieră foarte clară şi a spus ceea ce dorea să spună după întrebarea despre Gershkovich", pusă de Tucker Carlson, a adăugat Peskov.

Ce a spus Putin

La rândul său, Vladimir Putin a evocat în interviul său de joi cazul "patriotului care a lichidat" în Europa un bărbat ce "zbrobise capetele" soldaţilor ruşi făcuţi prizonieri în Caucaz. Vladimir Putin nu a spus dacă acest asasin a acţionat la ordinul Rusiei. "Dacă a fost vorba de propria sa iniţiativă sau nu, aceasta este altă întrebare", a adăugat Putin.

În decembrie 2022, un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a afirmat că Rusia vrea să obţină eliberarea lui Vadim Krasikov, în cadrul negocierilor cu Washingtonul pentru eliberarea baschetbalistei americane Brittney Griner. "Acesta este un asasin" şi oferta nu fusese considerată "serioasă", a spus el.

Brittney Griner, vedetă americană a baschetului ce se mai aflase mai multe luni în detenţie în Rusia, a fost în final eliberată la schimb în decembrie 2022 contra comerciantului de arme rus Viktor Bout, ce s-a aflat timp de zece ani în detenţie în SUA.

Germania a refuzat să se pronunţe după apelul lansat de preşedintele Rusiei privind eliberarea unui asasin plătit al statului rus

Germania a refuzat vineri să se pronunțe dacă este în curs de negocieri privind schimbul unui asasin plătit al statului rus care execută o pedeapsă pe viață într-o închisoare germană cu jurnalistul american Evan Gershkovici, o idee lansată de președintele rus Vladimir Putin, relatează Rador Radio România.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a refuzat de două ori să răspundă la întrebări cu privire la aceste propuneri, care au apărut în mod repetat în mass-media de când reporterul "Wall Street Journal" Evan Gershkovich a fost reținut pentru prima dată în martie anul trecut. "Nu pot să spun nimic în această privință", a declarat purtătoarea de cuvânt adjunctă a guvernului, Christiane Hoffmann, când a fost întrebată dacă Rusia caută un astfel de schimb. "Nu vreau să abordez acest caz concret, vă rog", a adăugat ea când a fost întrebată dacă Germania a luat legătura cu Statele Unite pe acest subiect.

Persoane din anturajul cancelarului Olaf Scholz, care se află în vizită la Washington pentru discuții cu președintele Joe Biden, au refuzat, de asemenea, să comenteze.

Evan Gershkovici se află în detenție în Rusia pentru ceea ce ziarul său și guvernul american spun că sunt acuzații inventate de spionaj.

Cine e Vadim Krasikov

Bărbatul pe care Vladimir Putin vrea să îl elibereze, Vadim Krasikov, execută o pedeapsă pe viață pentru uciderea în 2019, într-un parc din Berlin, a unui etnic cecen din Georgia care a abandonat lupta armată împotriva Moscovei pentru independența cecenă.

Deși Putin nu l-a numit pe Krasikov, referirea sa la un individ "care, datorită sentimentelor patriotice, a eliminat un bandit într-una dintre capitalele europene" corespundea îndeaproape detaliilor cunoscute ale crimei din Berlin. Un schimb ar fi posibil din punct de vedere legal, dar foarte sensibil, nu doar pentru că ar necesita ca Germania să își predea propriul condamnat pentru a asigura eliberarea unui cetățean al altei țări, ci și din cauza gravității crimei lui Vadim Krasikov. "Vorbim despre un caz în care nu numai că a fost comisă o crimă, dar infracțiunea a fost, de asemenea, considerată a fi de o gravitate deosebită", a declarat judecătorul și juristul Kai Cornelius de la Universitatea din Hamburg. "Acesta este cel mai grav verdict care poate fi pronunțat conform legislației germane", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.