Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a aprobat legea 'convocării electronice': cine primește notificarea nu va putea părăsi țara

meclis.gov.az
duma de stat

Rusia se bazează pe recrutarea militară pentru a câștiga războiul. Parlamentul de la Moscova a dat undă verde noii legi federale care introduce "convocarea electronică" la biroul militar de înregistrare și înrolare. Obiectivul principal este crearea unui sistem în care recruții să nu mai aibă posibilitatea de a evita înrolarea. Dacă angajații anteriori ai biroului de înrolare erau obligați să predea personal o citație pe hârtie în mâinile unui recrut, acum, bărbații de vârstă militară vor începe să primească somații, inclusiv digitale, în contul lor de pe site-ul serviciilor publice Gosuslughi, folosit de către ruși pentru a plăti facturile la utilități, amenzi și taxe la stat, pentru a se înscrie la medic, a pune întrebări la IRS sau la poliție. În plus, potrivit noii legi, după primirea unei citații electronice, sau pe hârtie, recruții vor trebui să se prezinte la biroul de înrolare, în timp ce cei care nu primesc citație sau se prefac că nu primesc una" vor fi pedepsiți, scrie IL FATTO QUOTIDIANO, potrivit Rador.

Una dintre cele mai neașteptate și șocante inovații constă în faptul că, din momentul pronunțării citației, cetățeanului i se interzice părăsirea țării. Restricția este ridicată numai după ce acesta se prezintă la biroul de înscriere. Legea introduce și alte sancțiuni pentru cei care ignoră recrutarea: dacă în termen de 20 de zile de la data indicată în citație o persoană nu se prezintă la birouri, i se interzice automat (fără vreo acuzaţie sau proces) să conducă vehicule, să primească împrumuturi și beneficii sociale, să vândă, să cumpere, sau să moștenească proprietăți, precum și să înregistrează un număr de TVA.

În același timp, nu este încă perfect clar cum va funcționa exact livrarea somațiilor în formă electronică. Potrivit legii, somația digitală va fi considerată predată "din momentul în care apare în profilul personal al cetățeanului în sistemul informatic", adică din ziua în care ajunge prin contul de pe Gosuslughi, indiferent dacă destinatarul a observat-o, sau dacă, în general, este conectat la contul său. Când unul dintre autorii acestei legi, deputatul Andrei Lugovoi, a fost întrebat ce ar trebui să facă un cetățean al Rusiei care primește o citație electronică, dar care, de exemplu, a mers în taiga și nu s-a conectat la internet o perioadă de timp. Lugovoi a răspuns că este "problema lui".

De asemenea, nu este clar nici ceea ce trebuie să facă cei care nu au profil pe Gosuslughi. În plus, avocații avertizează că ștergerea contului existent nu va ajuta, deoarece somația electronică va fi considerată trimisă, chiar dacă persoana nu a primit-o sau efectiv, nu a văzut-o. Cert este că, potrivit noii legi, toate convocările vor apărea într-un registru special unificat al tuturor persoanelor obligate să efectueze serviciul militar, iar la 7 zile de la publicare, acestea vor fi considerate automat înmânate. Cu toate acestea, acest registru nu există încă: legea prescrie crearea lui, dar nu se știe când se va întâmpla. Ministerul Dezvoltării Digitale a spus că versiunea integrală a registrului va apărea de-abia în toamnă, însă rușii înscriși pe Gosuslughi sunt deja convocați digital.

Un alt detaliu important: legea nu se aplică doar celor recrutați, ci și tuturor bărbaților ruși cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani care trebuie să îndeplinească serviciul militar și, prin urmare, pot fi supuși mobilizării. Este important de reținut că mobilizarea declarată în septembrie 2022 de președintele rus nu s-a încheiat niciodată și nici măcar nu a fost suspendată: nu există acte juridice în acest sens. Astfel, în cazul unei noi mobilizări, birourile de înrolare militare vor avea ocazia să-i recheme atât pe militari, cât și pe cei aflați în rezervă. Chiar dacă autorităţile neagă, analiştii sugerează că în viitorul apropiat este destul de probabilă o nouă fază de mobilizare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.