Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia are alte planuri cu Alep: Refuză rezoluția propusă de Franța la ONU

AFP
Alep

Rusia îşi va prezenta duminică în Consiliul de Securitate al ONU propria rezoluţie cu privire la situaţia din Alep, în debutul unei reuniuni cu uşile închise la care participă 15 ţări membre, relatează AFP, citând diplomaţi.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, declarase anterior că Rusia îşi va exercita dreptul de veto în cazul proiectului de rezoluţie francez, care prevede trimiterea de observatori pentru a monitoriza evacuarea civililor din Alep. Textul rusesc nu menţionează prezenţa observatorilor, notează agenţia franceză de presă.

"Nu putem lăsa să fie votat acest text pentru că ar fi un dezastru", a declarat Ciurkin. "Rusia va propune Consiliului de Securitate idei alternative cu privire la monitorizarea în Alep", a spus diplomatul rus, citat de agenţia de presă TASS.

Consiliul de Securitate se reuneşte pentru a vota această rezoluţie începând cu ora locală 11:00 (16:00 GMT).

Reprezentantul permanent al Rusiei la Naţiunile Unite a afirmat că Moscova, aliat-cheie al regimului sirian al preşedintelui Bashar al-Assad, va propune propriul proiect pentru desfăşurarea de observatori la Alep, dar fără să ofere detalii, titrează agerpres.ro.

Rusia a respins deja şase rezoluţii cu privire la Siria de la începutul conflictului, soldat cu 310.000 de morţi din martie 2011 şi până acum.

Rezoluţia franceză propune ca secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, să efectueze desfăşurarea rapidă la Alep de personal umanitar ONU deja prezent în Siria "pentru o supraveghere adecvată neutră şi o monitorizare directă" a "evacuării din sectoarele asediate din Alep".

Mai rămân circa 40.000 de civili şi între 1.500 şi 5.000 de combatanţi cu familiile lor în zona rebelă din Alep, potrivit emisarului ONU pentru Siria, Staffan de Mistura.

Într-un apel făcut duminică, preşedintele Memorialului Holocaustului Yad Vashem din Israel, Avner Shalev, a îndemnat comunitatea internaţională să acţioneze mai energic pentru ca istoria să nu se repete în Siria, pe fondul informaţiilor privind crime împotriva umanităţii comise în războiul civil din această ţară, potrivit DPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.