Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia are planuri noi cu Ucraina

rusi

'Este un text scurt, dar acoperă, cred, toată gama de probleme cu care ne confruntăm acum în estul Ucrainei', a declarat Ciurkin presei, după ce a distribuit proiectul de rezoluţie celor 15 membri ai Consiliului de Securitate.
Foaia de parcurs a fost redactată de OSCE în mai pentru a impulsiona acordul încheiat la Geneva de Uniunea Europeană, Rusia, Ucraina şi SUA în încercarea de a pune capăt crizei din Ucraina. 
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Kievul că nu respectă Acordul de la Geneva şi foaia de parcurs şi că nu a pus capăt violenţelor din estul Ucrainei, unde trupe ucrainene se confruntă cu separatiştii proruşi care controlează câteva oraşe. 
Ciurkin a spus că proiectul de rezoluţie 'face apel la toate părţile să se abţină de la acţiuni care pun în pericol vieţile şi securitatea civililor, infrastructura civilă şi bunurile umanitare'.
Textul le cere părţilor 'să pună imediat capăt violenţelor şi să cadă de acord asupra unei încetări de durată a focului', a spus el. Ciurkin a adăugat că experţi din partea membrilor Consiliului se vor întâlni vineri pentru a discuta proiectul de text. 
Ucraina şi aliaţii săi occidentali acuză Rusia că alimentează revoltele din estul Ucrainei, însă Moscova neagă. Rebelii separatişti au cerut Rusiei să trimită trupe de menţinere a păcii, dar Serghei Lavrov a spus că desfăşurarea acestora nu este cerută de actuala situaţie.
Rusia a mai înaintat la începutul acestei luni membrilor Consiliului un alt proiect restrâns de rezoluţie, care cerea instituirea de coridoare umanitare în estul Ucrainei, însă membrii occidentali ai Consiliului au pus la îndoială existenţa unei crize umanitare. 
Ciurkin a spus că proiectul de rezoluţie înaintat joi înlocuieşte proiectul anterior şi nu mai include un apel la instaurarea de coridoarele umanitare. Membrii occidentali ai Consiliului de Securitate a spus că vor analiza noul proiect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.