Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia: 'Avem semnale de speranţă din partea talibanilor care exprimă dorinţa lor de a forma un guvern cu alte forţe politice'

Al Jazeera
talibani kabul

Rusia, care susţine un dialog interafgan în Afganistan "cu participarea tuturor forţelor politice, etnice şi confesionale" ale ţării, a apreciat marţi că după victoria lor militară talibanii emit semnale pozitive în materie de libertăţi şi împărţirea puterii, informează AFP.

"Faptul că talibanii aflaţi la Kabul proclamă şi demonstrează în practică dispoziţia lor de a respecta opiniile celorlalţi constituie, după părerea mea, un semnal pozitiv", a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, aflat la Kaliningrad.

"Avem semnale de speranţă din partea talibanilor care exprimă dorinţa lor de a forma un guvern cu alte forţe politice", a mai spus el puţin mai târziu, citând angajamentul - potrivit lui - mişcării islamiste de a respecta dreptul la "educaţie pentru fete".

Rusia susţine lansarea unui "dialog naţional" în Afganistan "cu participarea tuturor forţelor politice, etnice şi confesionale" ale ţării, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, referindu-se la ceea ce el a spus că ar fi o iniţiativă a fostului preşedinte afgan Hamid Karzai, informează Agerpres.ro.

Deşi îi consideră pe talibani organizaţie teroristă interzisă, Rusia întreţine relaţii cu ei de mai mulţi ani şi a primit emisari ai acestora la Moscova. Ea şi-a menţinut reprezentanţele în Afganistan, în timp ce ţările occidentale şi le-au evacuat pe ale lor în mod haotic.

De altfel, ambasadorul rus la Kabul s-a întâlnit marţi cu un reprezentant al talibanilor. Încă de luni, ambasadorul şi alţi diplomaţi ruşi şi-au înmulţit aprecierile laudative la adresa talibanilor.

Serghei Lavrov a relevat astfel "un proces pozitiv în curs pe străzile din Kabul, unde situaţia este calmă şi unde talibanii asigură ordinea publică".

Şeful diplomaţiei ruse a criticat virulent cei douăzeci de ani de prezenţă politico-militară americană în ţară.

"Americanii au încercat să construiască ceea ce ei numesc democraţie, dar să crezi că se poate impune poporului afgan să trăiască potrivit normelor occidentale este o naivitate", a spus el.

"A fost o dată în plus o tentativă a SUA de a impune lumii propriile valori, ignorând tradiţiile pluriseculare ale altor ţări", a mai comentat Lavrov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.