Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce este armata rusă obsedată de orașele Bahmut și Soledar. Explicațiile unui analist militar

abc-cdn.net.au
razboi

Analistul militar Iuri Fedorov explică într-un articol publicat în Novaya Gazeta Europe posibilele evoluțiile de pe frontul ucrainean.

De ce forțează trupele rusești în Bakhmut

O potențială capturare a orașului Bakhmut a jucat un rol special în planurile Rusiei. Bakhmut este locul unde se întâlnesc trei autostrăzi importante din punct de vedere strategic. Unul merge spre nord spre Siversk, celălalt duce spre sud-vest spre Kramatorsk, în timp ce al treilea este un drum spre nord-vest spre Sloviansk.

Dacă Rusia ar reuși să spargă apărarea ucraineană, trupele sale din Izium și Lyman s-ar putea uni cu trupele aflate în ofensiva din nord lângă Kramatorsk sau Sloviansk și ar înconjura soldații Ucrainei.

Aceasta ar fi exact o structură de „clește” pe care generalilor le place să o deseneze pe hărți, iar forțele armate ale Ucrainei ar fi încolțite. Moscova consideră capturarea orașului Bakhmut o piatră de temelie care ar ajuta Rusia să atingă obiectivul strategic al lui Putin: ocuparea întregii regiuni Donețk.

Cu toate acestea, ofensiva Ucrainei în est, care a avut loc în septembrie și octombrie, a fost cu adevărat o schimbare de joc. Trupele ruse din Izium și Lyman au fost epuizate și chiar dacă armata Ucrainei pierde Bakhmut, Rusia va trebui să se îndrepte spre Kostiantynivka, Kramatorsk sau Sloviansk, așezări puternic fortificate.

Între timp, o nouă linie defensivă a fost deja construită dincolo de Bakhmut, potrivit lui Konrad Muzyka, un analist polonez al apărării. Terenul de acolo este și mai dificil pentru ofensiva Rusiei, deoarece există mai multe dealuri înalte.

Chiar dacă Rusia va captura orașul, Ucraina se va retrage la următoarea linie defensivă, forțând Rusia să lupte pentru încă un kilometru de pământ”, spune Muzyka. Armata Rusiei va trebui să încerce să asalteze din nou orașe care au o importanță strategică mică, suferind pierderi grele. Cu toate acestea, în ciuda înfrângerii din regiunea Harkov, conducerea politică și militară a Rusiei continuă să depună mult efort pentru a pătrunde în apărarea Ucrainei lângă Bakhmut. Conform datelor Ucrainei, aproximativ 40 de grupuri tactice de batalion rusești cu o forță de muncă totală de 30 până la 40 de mii au fost concentrate pe o fâșie de pământ de 12 km între Bakhmut și Soledar.

Ofensiva din Soledar este încercarea Rusiei de a ieși din impasul Bakhmut. Când Moscova și-a început ofensiva asupra Soledar, a vrut să ocupe autostrada care le-ar permite să se îndrepte spre Bakhmut și autostradă de-a lungul căreia este construită linia defensivă a Ucrainei.

Marele pericol pentru Putin

Datele operaționale ridică următoarea întrebare: de ce comandamentul Rusiei este atât de obsedat de a arunca o mulțime de trupe pentru a asalta Bakhmut și Soledar și de ce sunt acele așezări importante din punct de vedere strategic?

Astăzi, Moscova este mai preocupată de politică decât de considerațiile militare. Chiar și o victorie iluzorie minoră pe câmpul de luptă este de mare importanță pentru Putin. Chiar trebuie să-și rupă șirul de înfrângeri care a început în septembrie 2022. Lipsa unei astfel de victorii i-ar face foarte greu, dacă nu imposibil, să câștige aprobarea pentru a continua Războiul din Ucraina în rândul elitelor care se bucură de zero beneficii de pe urma acestuia. Prigojin, al cărui „Grup Wagner” atacă acum Bakhmut și Soledar, își urmărește propriile obiective.

Comandamentul militar are nevoie și de o victorie pentru a le închide gura radicalilor care au acuzat că a eșuat Blitzkrieg-ul.

Între timp, strategia Ucrainei pare mult mai complexă și mai inteligentă. Concentrarea Moscovei pe ocuparea regiunii Donețk, principalul său obiectiv strategic al războiului, distrage atenția forțelor Rusiei din alte direcții. Ucraina macină acum armata lui Putin la Bakhmut, Soledar și alte zone cheie ale frontului de la Donețk. Dacă Ucraina părăsește Bakhmut, adversarul său va rămâne blocat la Kostiantynivka, Kramatorsk și Sloviansk, ajungând să aibă trei sau patru situații de tipul Bakhmut.

Aceasta este logica neliniară a războiului: o înfrângere locală se poate dovedi a fi o victorie de o scară mult mai mare.

Punctul de discuție conform căruia rezultatul războiului din Ucraina este decis în regiunea Zaporojie a devenit un clișeu. S-au spus și scris multe despre potențiala avansare a armatei ucrainene la Melitopol, deplasându-se spre Berdiansk. Dacă se întâmplă acest lucru, înfrângerea Rusiei va fi inevitabilă. Cu cât trupele Rusiei sunt mai adânc blocate în regiunea Donețk, cu atât mai realist apare un astfel de scenariu.

Cu toate acestea, există și alte scenarii. De exemplu, comandamentul Rusiei poate încerca să-și concentreze trupele în sud, să încerce o ofensivă asupra orașului Zaporojie și apoi, dacă are noroc, asupra Dnipro. Este greu de judecat cât de realist este acest scenariu. De remarcat este faptul că Ucraina antrenează mai multe corpuri de rezervă. De exemplu, Corpul 10 Armată este recreat în regiunea Dnipro, în timp ce noi corpuri se formează în regiunea Poltava și în vestul Ucrainei. Aceștia sunt aprovizionați cu arme occidentale și sunt instruiți folosind standardele NATO. Astfel, această campanie de iarnă (sau, mai precis, de iarnă și de primăvară) ar putea fi decisivă pentru războiul din Ucraina.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.