Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia cere despăgubiri de 4,2 milioane de euro pentru cei 40 de reni din Norvegia care au stat pe teritoriul său

thebarentsobserver.com
ren reni

Rezervația naturală Pasvik din Rusia a calculat că animalele au provocat daune semnificative zonei naturale protejate. Suma de despăgubire este comparabilă cu ceea ce plătesc companiile petroliere pentru scurgerile mari, thebarentsobserver.com.

Rezervația naturală Pasvik din regiunea Murmansk cere 47 de milioane de coroane norvegiene (4,2 milioane de euro) drept compensație pentru cei 40 de reni din Norvegia care au stat pe teritoriul său timp de două luni. Potrivit experților ruși, animalele au provocat daune naturii, iar recuperarea va dura ani de zile.

Renii din Norvegia au ajuns în rezervație în decembrie 2022, după ce au trecut granița pe râul înghețat Pasvik. Animalele au fost observate cu ajutorul unor camere-capcană, a declarat Natalia Polikarpova, director al rezervației, pentru The Barents Observer. Două luni mai târziu, la începutul anului 2023, renii au fost transferați înapoi în Norvegia. De asemenea, potrivit iFinnmark, unele dintre animale se aflau în Rusia încă din 2019, dar din cauza pandemiei și a circumstanțelor geopolitice au fost returnate abia recent.

Natalya Polikarpova spune că pagubele provocate de reni au fost calculate folosind două metode. Prima numărătoare a arătat pagube de 50.000 de coroane norvegiene (4.460 de euro).

"Cu toate acestea, acest calcul se bazează pe vechea schemă, care a fost folosită acum câțiva ani. Într-o scrisoare adresată departamentului de creștere a renilor din Troms și din comitatul Finnmark, arătăm că nu mai este relevantă din cauza multor ani de inflație, iar ultima dată când un astfel de calcul a fost recunoscut de Norvegia a fost în 2007", a declarat Polikarpova.

Cel de-al doilea calcul a fost făcut folosind o nouă metodă care a fost dezvoltată "pe baza experienței Ministerului Afacerilor Externe"."Am luat în considerare liniile directoare de compensare care sunt utilizate în prezent între Norvegia și Finlanda, precum și între Rusia și Finlanda", a declarat directorul rezervei.

Conform celei de-a doua metode de calcul, renii norvegieni au provocat daune în valoare de 340 de milioane de ruble rusești rezervei rusești, ceea ce se traduce în 47 de milioane de coroane norvegiene la cursul de schimb de atunci.Polikarpova explică ce anume au făcut animalele pentru o asemenea sumă.
"Acoperișul vegetal de la sol sub formă de licheni și arbuști a fost mâncat.De asemenea, a existat o călcare cu copitele, ceea ce duce la degradarea covorului vegetal din rezervație.Acest lucru afectează și mai mult creșterea eroziunii solului. Adică, pierdem o componentă a ecosistemului care va dura ani de zile pentru a fi refăcută.Și nici măcar nu am aplicat factorul din Cartea Roșie; dacă o vom face, suma se va înmulți cu cinci", a spus ea.

Expertul subliniază că nu a fost vorba de o migrație naturală a animalelor sălbatice: aceștia erau reni domestici, deținuți de crescătorii de reni.Potrivit lui Polikarpova, Norvegia era conștientă de posibilele consecințe ale unei astfel de încălcări: metoda de calcul "AMF" le-a fost prezentată încă din 2015. În paralel, conducerea rezervației a subliniat necesitatea construirii unui gard și a îndepărtării animalelor de la granița cu Rusia."Aceasta este aroganță și lipsă de respect pentru conservarea naturii, la care Norvegia pretinde că aderă, și lipsă de respect pentru interesele unei alte țări", rezumă Polikarpova.

Cererea a fost trimisă Departamentului de creștere a renilor la sfârșitul lunii iunie. Polikarpova spune că nu au primit încă vești de la oficialii norvegieni.Ea nu exclude posibilitatea de a lua "măsuri prin contacte interguvernamentale" sau de a merge în instanță.Suma pe care Rusia o solicită pentru cele două luni de pășunat ale renilor norvegieni este enormă. Directorul interimar al creșterii renilor, Torhild Gjølme, spune că "nu au mai văzut" astfel de cifre până acum. Potrivit iFinnmark, Departamentul Agricol nu a luat încă o poziție cu privire la pretențiile Rusiei.

Barents Observer a încercat să compare pretențiile declarate cu despăgubirile pe care statul rus le-a cerut pentru daunele aduse mediului, de exemplu de la companiile petroliere. În 2020, o scurgere de la o conductă de petrol din Nenets Autonomous Okrug a lăsat urme de petrol de-a lungul unei porțiuni de 40 de kilometri a râului Kolva.

Pagubele aduse naturii au fost estimate la 25 de milioane de ruble. În 2021, un accident similar a avut loc în Republica Komi: aproximativ 100 de tone de petrol s-au vărsat pe sol de la o conductă ruptă, o parte ajungând în același râu Kolva. Lukoil-Komi a plătit mai mult de jumătate de miliard de ruble pentru această scurgere. Această sumă este comparabilă cu ceea ce rezervația naturală Pasvik intenționează să primească după o "vizită" de două luni a patruzeci de reni norvegieni: 47 de milioane de coroane norvegiene, echivalentul a aproximativ 420 de milioane de ruble la momentul redactării acestui articol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.