Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia-China, potențial tandem pandemic - Un virus descoperit într-un liliac din Rusia, similar cu Covid-19 dar rezistent la vaccinuri

t.aimg.sk
liliac

Un virus descoperit recent într-un liliac din Rusia, similar cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala Covid-19, este probabil capabil să infecteze oamenii, și, dacă s-ar răspândi, este rezistent la vaccinurile actuale, arată noi cercetări publicate joi, potrivit 360medical.ro.

O echipă condusă de cercetători de la Școala pentru Sănătate Globală, a  Universității de Stat din Washington (WSU), a descoperit că proteinele spike ale unui virus provenind de la lilieci din Rusia, numit Khosta-2, pot infecta celulele umane și sunt rezistente la anticorpii monoclonali și la plasma provenind de la persoane vaccinate împotriva SARS-CoV-2.

Khosta-2 și SARS-CoV-2 aparțin aceleiași subcategorii de coronavirusuri cunoscute sub numele de Sarbecovirusuri.

„Cercetarea noastră demonstrează în continuare că sarbecovirusurile care circulă în fauna sălbatică din afara Asiei, chiar și în locuri precum vestul Rusiei, unde a fost găsit virusul Khosta-2, reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru sănătatea globală și pentru campaniile de vaccinare în curs împotriva SARS-CoV-2”, a declarat Michael.

Letko, virolog WSU și autor corespondent al studiului publicat joi, în jurnalul PLoS Pathogens.

Conform cercetătorului,  descoperirea virusului Khosta-2 evidențiază nevoia de a dezvolta vaccinuri universale care să protejeze împotriva sarbecovirusurilor în general, nu doar împotriva variantelor cunoscute ale SARS-CoV-2.

„În acest moment, există companii care încearcă să obțină un vaccin, care nu doar protejează împotriva următoarei variante a SARS-2, ci protejează împotriva sarbecovirusurilor în general”, a spus Letko.

„Din păcate, multe dintre vaccinurile noastre actuale sunt concepute pentru anumite virusuri despre care știm că infectează celulele umane sau care par să prezinte cel mai mare risc de a ne infecta. Dar aceasta este o listă care este în continuă schimbare. Trebuie să lărgim designul acestor vaccinuri pentru a proteja împotriva tuturor sarbecovirusurilor”, a mai precizat cercetătorul.

În timp ce sute de sarbecovirusuri au fost descoperite în ultimii ani, predominant la liliecii din Asia, majoritatea nu sunt capabile să infecteze celulele umane. Virusurile Khosta-1 și Khosta-2 au fost descoperite la liliecii din Rusia, la sfârșitul anului 2020 și inițial a părut că nu reprezintă o amenințare pentru oameni.

„Din punct de vedere genetic, aceste virusuri bizare din Rusia sunt asemănătoare cu cele descoperite în alte părți ale lumii, dar pentru că nu arată ca SARS-CoV-2, nimeni nu a crezut că sunt cu adevărat ceva care să merite atenție”, a spus Letko.

„Dar când ne-am uitat mai atent la ele, am fost cu adevărat surprinși să descoperim că ar putea infecta celulele umane. Asta schimbă puțin înțelegerea noastră despre aceșst virusuri, de unde provin și care sunt zonele care provoacă îngrijorare”, a mai spus el.

Letko împreună cu alți câțiva cercetători de la WSU au studia cele două virusuri nou descoperite. Conform cercetărilor, Khosta-1 prezintă un risc scăzut pentru oameni, dar Khosta-2 a demonstrat unele trăsături îngrijorătoare.

Echipa a descoperit că, la fel ca SARS-CoV-2, Khosta-2 își poate folosi proteina spike pentru a infecta celulele prin atașarea la o proteină receptor, numită enzima de conversie a angiotensinei 2 (ACE2), găsită în celulele umane.

Cercetătorii și-au propus să determine dacă vaccinurile actuale protejează împotriva noului virus.

Folosind plasmă din populații umane vaccinate pentru Covid-19, echipa a descoperit că virusul Khosta-2 nu a fost neutralizat de vaccinurile actuale. Ei au testat, de asemenea, plasma de la persoane care au fost infectate cu varianta omicron, dar anticorpii au fost ineficienți.

Din fericire, cercetătorii spun că noului virus îi lipsesc unele gene despre care se crede că sunt implicate în patogeneza la om. Există totuși riscul ca virusul Khosta-2 să se recombine cu un al doilea virus, cum este SARS-CoV-2.

„Când vezi că SARS-2 are această capacitate de a trece înapoi de la oameni în fauna sălbatică, unde există și alți viruși precum Khosta-2, care așteaptă în aceste animale, având proprietăți pe care nu ne dorim să le aibă, apare acest scenariu și noi dăm cu zarul, pentru că există șanse ca până la urmă virusurile să se combine pentru a crea un virus potențial mai riscant”, a mai spus Letko.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.