Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia, China şi Serbia au continuat să furnizeze juntei din Myanmar arme, denunţă raportorul ONU

Pinterest
Myanmar steag flag

Rusia, China şi Serbia au continuat să furnizeze juntei din Myanmar arme, care au fost folosite împotriva civililor după lovitura de stat de anul trecut, a denunţat marţi raportorul special al ONU, Tom Andrews, informează AFP şi Reuters.

El a cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU - unde Rusia şi China sunt membri permanenţi, cu drept de veto - pentru 'adoptarea unei rezoluţii care, cel puţin, să interzică aceste transferuri de arme pe care militarii din Myanmar le folosesc pentru a ataca şi omorî civili', se menţionează într-un comunicat.

'În pofida dovezilor despre atrocităţi comise de juntă în totală impunitate după lovitura de stat de anul trecut, Rusia şi China, membre ale Consiliul de Securitate, au continuat să furnizeze juntei militare din Myanmar numeroase avioane de vânătoare şi blindate', afirmă Andrews, potrivit Agerpres.

În aceeaşi perioadă, Serbia a autorizat exporturi de rachete şi de artilerie având ca destinaţie junta, adaugă raportorul special, fost membru al Congresului Statelor Unite.

El a cerut de asemenea ca militarilor să le fie tăiat accesul la petrol şi gaze şi la rezervele valutare, iar companiile de stat şi private să fie împiedicate să cumpere resurse precum cherestea, pietre preţioase şi pământuri rare, dacă fondurile sunt dirijate către juntă.

Potrivit ONU, din februarie 2021 mai mult de 1.500 de civili au fost ucişi şi câteva sute de mii s-au refugiat, junta reprimând dur mişcarea de contestare.

ONU desfăşoară o anchetă cu privire la potenţiale crime împotriva umanităţii în urma informaţiilor despre masacrarea unor săteni şi incendiarea a sute de case.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.