Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia condamnă 'militarizarea' Japoniei sub mandatul premierului Fumio Kishida

zugo.md
Serghei Lavrov

Rusia a acuzat joi Japonia de abandonarea deceniilor de politică pacifistă şi adoptarea unei ''militarizări nestăvilite'', Moscova reacţionând astfel la planul de apărare în valoare de 320 de miliarde de dolari anunţat săptămâna trecută de premierul japonez Fumio Kishida, informează Reuters, scrie AGERPRES.

''Se poate vedea clar că Tokyo a pornit pe calea unei consolidări fără precedent a puterii sale militare, inclusiv achiziţionarea de potenţial de lovire'', a indicat Ministerul de Externe rus într-o declaraţie.

Planul prezentat de premierul Kishida prevede dublarea cheltuielilor pentru apărare, până la aproape 2% din PIB, în cinci ani, ceea ce va plasa Japonia pe poziţia a treia în lume în privinţa cheltuielilor militare, după Statele Unite şi China.

''Aceasta este o respingere deschisă de către administraţia Kishida a dezvoltării paşnice a ţării, care a fost declarată constant de generaţiile anterioare de politicieni, şi o revenire pe calea militarizării nestăvilite'', indică declaraţia diplomaţiei ruse.

Potrivit Moscovei, această decizie a Japoniei va ''provoca în mod inevitabil noi provocări de securitate şi va conduce la creşterea tensiunilor în regiunea Asia-Pacific''.

Relaţiile între Tokyo şi Moscova au fost umbrite de disputa nesoluţionată asupra insulelor Kurile, capturate de trupele sovietice la finalul celui de-al Doilea Război Mondial şi revendicate de Japonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.