Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia, condamnată de CEDO pentru tratamente inumane la adresa unor solicitanţi de azil

CEDO

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat marţi Federaţia Rusă pentru că a privat de libertate şi a supus unor tratamente inumane patru solicitanţi de azil, reţinuţi pentru mai multe luni în zona de tranzit a unui aeroport moscovit, informează AFP. Solicitanţii de azil erau originari din Irak, din teritoriile palestiniene, din Somalia şi din Siria. Ei au fost reţinuţi pentru o lungă perioadă pe aeroportul internaţional Şeremetievo, după ce le-a fost interzisă intrarea în Rusia, pe motiv că documentele lor nu erau în regulă.

Trei dintre ei au stat blocaţi între cinci şi opt luni în aeroport, în 2015-2016, iar un al patrulea, somalezul, a fost reţinut aici pentru aproape doi ani, înainte de a părăsi această zonă la 9 martie anul trecut. Niciunul nu a fost autorizat să intre în Rusia. Sirianul şi irakianul se îndreptau spre Danemarca şi Suedia, palestinianul - spre Egipt, iar somalezul - spre Mogadiscio. În acest dosar, 'Z.A. şi alţii contra Rusiei', cei patru solicitanţi se plângeau de 'privare ilegală de libertate' şi de tratamente inumane şi degradante la care au fost supuşi, printre care 'condiţii de detenţie foarte proaste' în zona de tranzit, a precizat CEDO într-un comunicat.

Ei au afirmat că au dormit pe saltele, în zona de îmbarcare, extrem de zgomotoasă şi constant iluminată, fără posibilitatea de a face un duş, şi au fost nevoiţi să trăiască din raţiile de urgenţă oferite de Agenţia ONU pentru refugiaţi. Cei patru au înaintat plângeri la CEDO în decembrie 2015 şi ianuarie 2016. În decizia sa, CEDO califică reţinerea lor drept 'ilegală, inumană şi degradantă' şi condamnă Rusia pentru încălcarea Convenţiei europene pentru drepturile omului. CEDO i-a cerut Rusiei să plătească celor patru între 15.000 şi 26.000 de euro daune materiale, conform Agerpres. Totuşi, acest verdict nu este definitiv: Moscova are trei luni la dispoziţie pentru a cere o nouă examinare a dosarului, dar CEDO nu este obligată să-i satisfacă această cerere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.